Teknik
Distans
1 år (240 YH-poäng)
Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.
Snabba fakta
INRIKTNING
Teknik
ORT
Distans
UTBILDNINGSTAKT
Heltid
LÄNGD
1 år (240 YH-poäng)
LIA (Lärande i Arbete)
10 veckor
UTBILDNINGSSTART
September 2025
ANSÖKAN
Öppnar 3 februari
BEHÖRIGHET
Visa behörighetskravAlla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen
Arbetsmarknad & yrkesroll
I din yrkesroll som Projektledare Elinstallation är din huvudsakliga uppgift att driva och samordna projekt inom elinstallation. Du ansvarar för att elektriska system och installationer fungerar korrekt och säkert. Denna yrkesroll är mycket viktig inom elbranschen, och behoven av projektledare inom elinstallation har aldrig varit större.
Dina uppgifter omfattar allt från att planera och dimensionera elinstallationer till att leda och övervaka arbetslag, upprätta budgetar och följa upp projektets ekonomi. Du är också ansvarig för att säkerställa att alla installationer uppfyller gällande regler och standarder för att garantera elsäkerhet. Därför är den teoretisk kompetensen för Auktorisation Lågspänning (AL) en viktig del av programmet.
Denna kompetens och yrkesroll är avgörande just nu när samhället går igenom en omfattande elektrifiering och när behovet av hållbara energilösningar ökar. Elinstallationsbranschen har en stor efterfrågan på projektledare som kan hantera komplexa projekt inom el, energi och automation. Din utbildning gör dig redo att möta framtidens utmaningar och bidra till en säkrare och mer effektiv elinstallation runt om i landet.
Efter din utbildning på STI kan du bland annat arbeta i yrkesroller som:
- Projektledare Elinstallation
- Arbetsledare, el
- Elkonsult
- Kalkylator, el
Vår utbildning
Vad innehåller programmet?
Under din tid på STI får du de nödvändiga kunskaperna, färdigheterna och kompetenserna för ta nästa steg i elbranschen som projektledare. Programmet ger dig den teoretiska behörigheten för auktorisation lågspänning (AL) enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter.
Under utbildningen för Projektledare Elinstallation får du kunskaper inom projektledning, entreprenadjuridik, eltekniska lösningar, regler och standarder samt elsäkerhet. Detta gör att du kan planera och genomföra specialiserade uppgifter och driva och dokumentera elinstallationsprojekt.
Dina färdigheter utvecklas genom att arbeta praktiskt i olika projekt under din utbildning. Du kommer att kunna utföra mätningar, ritningar, tid- och kostnadsplanering för elinstallationsprojekt samt beräkningar och kontroller.
Efter din utbildning på STI är du redo att leda, samordna, lösa problem och dokumentera projekt inom elinstallation. Du är också redo för en spännande och eftertraktad yrkesroll som Projektledare Elinstallation. Branschen erbjuder många möjligheter och behovet av kompetenta projektledare inom elinstallation är stort, både nu och i framtiden.
Vad innebär distansupplägget?
Projektledare Elinstallation är en heltidsutbildning på distans med fyra sammankomster på plats i STI:s lokaler i Stockholm, ca 2-3 dagar vid varje tillfälle. Då får du lärarledd undervisning av föreläsare från branschen och gör laborationer. Däremellan sker undervisningen via veckovisa internetbaserade lektioner, digitala diskussionsforum, projektarbeten och studiehandledning i grupp och enskilt samt självstudier med handledarstöd.
Distanskurserna gör du via webben på vår digitala lärplattform. LIA-kurserna är på heltid ute på en arbetsplats i 10 veckor under två tidsbestämda perioder.
Datorrekommendationer
Alla utbildningar på STI har olika rekommendationer för datorer och annan hårdvara. Här kan du se vad du behöver i din utbildning.
LIA
I ditt program ingår det LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och omsätter dina nya kunskaper på ditt nuvarande företag, eller ett nytt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll som projektledare och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.
Din tid på STI
För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom projektledarrollen som du vill fördjupa dig i.
Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser och workshops med mera.
Programmets kurser
5 YH-poäng = 1 veckas studier
I denna kurs utvecklar du dina färdigheter som ledare och får en djupare förståelse för personligt ledarskap, gruppdynamik och arbetsrätt. Du lär dig olika ledarskapsstilar och hur du kan anpassa ditt ledarskap för att skapa framgångsrika team. Du får också verktyg för att hantera konflikter och stärka kommunikationen, både på svenska och engelska.
Vad du får med dig:
- Förståelse för ledarskapets roll i grupputveckling.
- Praktiska färdigheter i konflikthantering och anpassat ledarskap.
- Kunskap om arbetsrätt och hur det tillämpas i ledarrollen.
Omfattning / YH-poäng: 15
Här får du kunskaper och praktiska färdigheter för att projektera, dokumentera och kontrollera elinstallationer i byggnader. Du lär dig att genomföra beräkningar, upprätta ritningar och scheman samt säkerställa att installationerna uppfyller säkerhetskraven.
Vad du får med dig:
- Förmåga att dimensionera kraft- och belysningsanläggningar.
- Praktisk erfarenhet av att kontrollera installationer innan ibruktagning.
- Kompetens att hantera elektromagnetisk kompatibilitet i elanläggningar.
Omfattning / YH-poäng: 40
Denna kurs fokuserar på elsystemens uppbyggnad och funktion, från elproduktion till överföring och användning. Du får lära dig att dimensionera lågspänningsnät, förstå överspänningsskydd och hantera störningar i elkvalitet.
Vad du får med dig:
- Kunskaper i energi-, effekt- och förlustberäkningar.
- Förståelse för reservkraft och avbrottsfri kraft.
- Kompetens att analysera och optimera elsystem ur ett säkerhets- och driftsäkerhetsperspektiv.
Omfattning / YH-poäng: 40
I denna kurs lär du dig om transformatorer, roterande elmaskiner och deras användning i drivsystem. Du får även kunskap om kraftelektronik och hur den tillämpas i olika typer av motorstyrningar.
Vad du får med dig:
- Förmåga att välja och dimensionera transformatorer och elmaskiner.
- Kompetens att utföra mätningar och verifiera elektriska egenskaper.
- Kunskap om energieffektiva och elektromagnetiskt kompatibla drivsystem.
Omfattning / YH-poäng: 12
Här får du en genomgång av de juridiska grunderna för entreprenadupphandlingar, inklusive avtalsformer, allmänna bestämmelser och dokumentationskrav.
Vad du får med dig:
- Förståelse för entreprenadformer och juridiska regelverk.
- Färdigheter i att tolka avtal och leda projekt enligt AMA:s dokumentationsregler.
- Kompetens att ansvara för upphandlingar och dokumentation i projekt.
Omfattning / YH-poäng: 10
Under examensarbetet får du tillämpa och vidareutveckla dina kunskaper genom att planera och genomföra ett självständigt projekt inom elinstallation. Projektet dokumenteras i en teknisk rapport och presenteras muntligt.
Vad du får med dig:
- Förmåga att analysera problem och utveckla lösningar.
- Kompetens att kvalitetssäkra och presentera ditt arbete på ett professionellt sätt.
- Erfarenhet av att tillämpa vetenskapliga metoder i praktiska projekt.
Omfattning / YH-poäng 15
Under din första LIA-period får du praktisk erfarenhet av att arbeta i ett företag som projektledare. Fokus ligger på att förstå företagets organisation och processer samt att observera yrkesrollens krav.
Vad du får med dig:
- Praktisk erfarenhet av att arbeta i projektstyrd verksamhet.
- Förståelse för yrkesrollen och dess krav.
- Insikt i branschens arbetsmetoder.
Omfattning / YH-poäng: 25
I din andra LIA-period får du ta mer ansvar och självständigt genomföra arbetsuppgifter kopplade till din utbildning. Du får möjlighet att praktiskt tillämpa dina kunskaper och presentera ett projekt skriftligt och muntligt.
Vad du får med dig:
- Förmåga att leda och genomföra projekt självständigt.
- Praktisk erfarenhet av yrkesrollen som projektledare eller konsult.
- Kompetens att planera och ekonomiskt beräkna projekt.
Omfattning / YH-poäng: 25
Denna kurs hjälper dig att utveckla dina kommunikationsfärdigheter och förmågan att presentera teknisk information på ett tydligt och övertygande sätt.
Vad du får med dig:
- Förmåga att kommunicera effektivt både skriftligt och muntligt.
- Tekniker för att framföra budskap på ett säkert och professionellt sätt.
- Verktyg för att presentera dig själv och dina färdigheter inför arbetsgivare.
Omfattning / YH-poäng: 5
I denna kurs lär du dig att hantera budgetering, anbudskalkylering och långsiktiga affärsrelationer. Du får även kunskap om lagar och regler som gäller för upphandlingar.
Vad du får med dig:
- Förståelse för företagsekonomiska grundbegrepp.
- Färdigheter i att kalkylera och följa upp projektbudgetar.
- Kompetens att ansvara för ekonomin i projekt och skapa lönsamma affärsrelationer.
Omfattning / YH-poäng: 21
Här lär du dig att planera, leda och genomföra projekt från start till slut. Kursen ger dig verktyg för att hantera projektets olika faser, projektekonomi och samordning.
Vad du får med dig:
- Förståelse för projektmetodik och rollfördelning.
- Färdigheter i att kommunicera och samarbeta i projektteam.
- Kompetens att leda projekt och hantera konflikter effektivt.
Omfattning / YH-poäng: 15
Kursen ger dig en genomgång av gällande regler och standarder inom elinstallationsområdet, med fokus på säkerhet och arbetsmiljö.
Vad du får med dig:
- Förståelse för svenska och internationella regler och standarder.
- Förmåga att tillämpa dessa i praktiska projekt.
- Insikt i hur säkerhet och kvalitet påverkas av regelverk och standarder.
Omfattning / YH-poäng: 12
Ledningsgrupp & företagssamarbeten
Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna. Du får möta föreläsare direkt från branschen, studera självständigt samt genomföra praktiska övningar. Under de veckor du har LIA deltar du i projekt ute på en arbetsplats och får sätta dig in i det dagliga arbetet. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:
Behörighet och antagning
För att vara behörig behöver du:
- Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget E/G i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).
- Yrkeserfarenhet som installations- eller serviceelektriker i minst två år på heltid (exklusive lärlingsåret)
- Praktisk ellära (eller Ellära A samt Växelström trefas A) eller motsvarande teknisk kompetens/erfarenhet.
- Elinstallationer
- Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) OBS! Du som gått elprogrammet, energiprogrammet, fordonsprogrammet eller industriprogrammet på gymnasiet och läst kurserna Ellära A, Ellära B och Växelström 3-fas uppfyller redan kravet på matematik 2. Läs mer om denna behörighet här
eller:
- Motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Saknar du behörigheten som krävs?
Om du saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även intensivkurser i vissa ämnen.
Du hittar mer information om behörighet, ansökan och datum här