IT
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.
Snabba fakta
INRIKTNING
IT
ORT
Stockholm
UTBILDNINGSTAKT
Heltid
LÄNGD
2 år (400 YH-poäng)
LIA (Lärande i Arbete)
20 veckor
UTBILDNINGSSTART
Augusti 2025
ANSÖKAN
Öppnar 3 februari
BEHÖRIGHET
Visa behörighetskravAlla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen
Arbetsmarknad & yrkesroll
IoT, eller Internet of Things, är ett innovativt område där du som systemutvecklare dagligen arbetar med utveckling och problemlösning av inbyggda system och smarta enheter. Det kan handla om uppkopplade smarta hem, bevattningssystem eller bilkomponenter. Allt fler system och saker kopplas upp mot nätet idag och området växer fort.
I din yrkesroll utvecklar du smarta lösningar genom programmering och utformning av inbyggda system och IoT-lösningar. Du utvecklar mjukvara för IoT och inbyggda system, med fokus på C/C++-programmering, algoritmer, datastrukturer, och design patterns. Du arbetar även med programmering av hårdvara. Det finns ett stort rekryteringsbehov av systemutvecklare och det investeras stora summor i branschen och på digitaliseringen i Sverige.
Efter några år som systemutvecklare kan du även arbeta med ny utveckling och bygga projekt från grunden, eller med vidareutveckling av befintliga system.
Med din utbildning på STI blir du en eftertraktad systemutvecklare med extra kunskaper inom IoT-området, och tar klivet in i en riktig framtidsbransch.
Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som
- Systemutvecklare IoT
- C/C++-utvecklare
- IoT Developer
- Utvecklare för inbyggda system
Vår utbildning
Systemutvecklare Inbyggda system är en mångsidig utbildning som är perfekt för dig som är intresserad av IT, programmering och allt som har med digital teknik att göra. Här lär du dig programmera både för system, mjukvara och hårdvara.
Under din utbildning på STI får du en omfattande och bred kunskap inom systemutveckling med fokus på både mjukvara och hårdvara. Programmering är kärnan i utbildningen, och du kommer att dyka djupt in i programmeringsvärlden för system och inbyggda enheter. Du programmerar i programspråk och miljöer som till exempel C/C++. Du lär dig också om hur IoT-system är uppbyggda och hur de samverkar med andra system.
Du får kunskaper att skriva, läsa, strukturera, analysera och dokumentera källkod. Du arbetar också med problemlösning inom området. Efter utbildningen har du kompetens att arbeta enligt ett agilt arbetssätt och utveckla effektiva systemlösningar, mjukvara och hårdvara inom bland annat IoT-projekt.
Ansök nu och ta det första steget mot en framgångsrik karriär som systemutvecklare!
Vill du söka men saknar programmering 1? Du kan göra ett behörighetstest för att bli behörig i ämnet. Du kan också gå en intensivkurs innan ditt test.
LIA
I Systemutvecklare Inbyggda system (Internet of Things) ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom din bransch. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.
Under din LIA kan du välja att vara på samma företag båda perioderna, eller testa olika företag beroende på vad du vill inrikta dig på. Varje år anordnar vi också branschdagar här på STI där du träffar företag inom branschen och nätverkar för att upptäcka dina möjligheter till LIA och eventuell anställning.
Din tid på STI
Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden.
För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.
Programmets kurser
5 YH-poäng = 1 veckas studier
Den här kursen lär dig att använda algoritmer (stegvisa instruktioner för att lösa problem), datastrukturer (olika sätt att organisera data) och design patterns (lösningsmallar för vanliga programmeringsproblem). Du lär dig också hur relationsdatabaser och SQL (ett språk för att arbeta med databaser) används i IoT-system, samt hur du modellerar och implementerar mjukvarulösningar.
Du får även praktiska färdigheter i programmering med C och C++, språk som används för att bygga snabba och effektiva system. Fokus ligger på att skapa program som är effektiva och pålitliga för IoT-lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 25
Kursen ger dig en inblick i hur automatisering används inom industrin och i fastigheter. Du får lära dig att läsa och skapa flödesscheman och hur du planerar ett automatiseringsprojekt. Fokus ligger på att förstå Industri 4.0, som är nästa steg i digitaliseringen av industrin, samt tekniska system som används i fastigheter.
Du får också lära dig om teknisk dokumentation, som ritningar och scheman, och vikten av att förutse och hantera risker i automatiserade system.
Omfattning / YH-poäng: 20
Den här kursen handlar om att arbeta med stora mängder data (big data) och använda maskininlärning, där datorer tränas att analysera och dra slutsatser från data. Du får lära dig metoder och verktyg för att samla in, bearbeta och visualisera data på ett sätt som är relevant för IoT-lösningar.Den här kursen handlar om att arbeta med stora mängder data (big data) och använda maskininlärning, där datorer tränas att analysera och dra slutsatser från data. Du får lära dig metoder och verktyg för att samla in, bearbeta och visualisera data på ett sätt som är relevant för IoT-lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 10
Kursen ger dig kunskap om moderna säkerhetssystem, med särskilt fokus på att skydda IoT-lösningar från hot som hackare och virus. Du lär dig om kryptering (att skydda information så att bara behöriga kan läsa den), lösenordshantering och metoder för att förebygga säkerhetsrisker.
Omfattning / YH-poäng: 20
Den här kursen fokuserar på hur datorer och enheter kommunicerar med varandra i nätverk, en central del av IoT. Du lär dig om nätverksprotokoll (regler för hur data skickas) som används i internet- och IoT-lösningar. Kursen tar också upp trådlösa nätverk, mobilnät och tekniker som IPv6, som används för att hantera många enheter samtidigt.
Omfattning / YH-poäng: 25
Kursen lär dig om elektroniska komponenter, till exempel sensorer och mikroprocessorer, och hur de används i IoT-system. Du får även kunskap om hur dessa komponenter samarbetar för att skapa fungerande lösningar. Fokus ligger på att förstå och använda grundläggande elektronik för att skapa enkla IoT-lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 15
I den här kursen får du använda dina kunskaper från utbildningen i ett praktiskt projekt. Du driver ett projekt från planering till presentation och lär dig att självständigt analysera, lösa problem och presentera lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 15
Kursen ger dig en översikt över datavetenskap och IoT-lösningar som smarta hem och smarta städer. Du får också lära dig grunderna i hur IoT-system hanterar data och kommunikation mellan enheter.
Omfattning / YH-poäng: 10
Under din första praktikperiod får du möjligheten att tillämpa dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö. Syftet är att ge dig en grundläggande praktisk erfarenhet av att arbeta med IoT-utveckling. Du deltar i teamarbete och blir en del av ett utvecklingsprojekt på ett företag. Under perioden ökar du gradvis ditt ansvar och lär dig att leverera i skarpa projekt, allt under handledning av erfarna yrkesverksamma.
Omfattning / YH-poäng: 40
Den andra praktikperioden ger dig möjlighet att fördjupa och bredda dina kunskaper inom IoT-utveckling. Du arbetar med mer avancerade uppgifter och förväntas ta ett större ansvar i projekt på din praktikplats. Målet är att du ska kunna arbeta självständigt med utvecklingsuppgifter och visa att du behärskar branschens verktyg och metoder. Du får även möjligheten att delta i och slutföra riktiga projekt som bidrar till företagets verksamhet.
Omfattning / YH-poäng: 60
Kursen lär dig att programmera nätverksanslutna IoT-lösningar. Du får lära dig om sockets (kommunikationspunkter), protokoll som HTTP och verktyg för att hantera nätverk. Fokus ligger på att skapa system som kan kommunicera med andra enheter och hantera stora datamängder effektivt.
Omfattning / YH-poäng: 20
Här lär du dig objektorienterad programmering, en metod där program byggs med hjälp av objekt som samarbetar. Du får också förståelse för UML, som används för att designa system, och kunskap om moderna programmeringsspråk som är viktiga för IoT-utveckling.
Omfattning / YH-poäng: 20
Kursen hjälper dig att bli bättre på att kommunicera skriftligt och muntligt, både på svenska och engelska. Du får också lära dig om konflikthantering och teambuilding, samt förbereda dig inför praktik och framtida yrkesroller.
Omfattning / YH-poäng: 10
Kursen ger dig fördjupade kunskaper i att programmera system som finns inbyggda i tekniska enheter, exempelvis sensorer och processorer i IoT-lösningar. Du lär dig också använda verktyg och tekniker som används i branschen för att skapa effektiva lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 45
Kursen lär dig grunderna i programmeringsspråken C/C++, som används för att skapa effektiva och snabba program och applikationer till IoT-system och andra inbyggda system.
Omfattning / YH-poäng: 25
Här lär du dig att arbeta i projekt med hjälp av agila metoder, som Scrum och Kanban. Agila metoder är ett flexibelt sätt att arbeta där projekt delas upp i mindre delar och kontinuerligt förbättras. Du får också förståelse för olika teamroller och gruppdynamik.
Omfattning / YH-poäng: 10
Den här kursen fokuserar på att koppla samman olika system så att de kan kommunicera. Du lär dig om API:er (gränssnitt mellan olika program), webbtjänster och hur dessa kan användas för att skapa effektiva IoT-lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 15
Kursen lär dig att testa och kvalitetssäkra IoT-system så att de fungerar enligt förväntningarna. Du får också insikt i kvalitetskrav och standarder som gäller för IoT-lösningar.
Omfattning / YH-poäng: 15
Ledningsgrupp & företagssamarbeten
Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna. Du får möta föreläsare direkt från branschen, studera självständigt samt genomföra praktiska övningar. Under de veckor du har LIA deltar du i projekt ute på en arbetsplats och får sätta dig in i det dagliga arbetet. De företag som har varit med och utvecklat utbildningen är:
Behörighet och antagning
För att vara behörig behöver du:
- Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).
Läs mer om grundläggande behörighet och hur vi bedömer betyg här
- Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)
- Programmering 1 med lägst betyg E (eller betyg G)
Eller:
motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Alla behöriga gör urvalstest. Urvalet sker genom särskilt prov. Läs om våra urvalstester här.
Saknar du behörigheten som krävs?
Om du saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även intensivkurser i vissa ämnen.
Du hittar mer information om behörighet, ansökan och datum här