IT
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.
Snabba fakta
INRIKTNING
IT
ORT
Stockholm
UTBILDNINGSTAKT
Heltid
LÄNGD
2 år (400 YH-poäng)
LIA (Lärande i Arbete)
20 veckor
UTBILDNINGSSTART
Augusti 2025
ANSÖKAN
Öppnar i januari 2025
BEHÖRIGHET
Visa behörighetskravAlla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen
Arbetsmarknad & yrkesroll
Efterfrågan på UX-designer har under flera år varit stor och den snabba digitala utvecklingen gör UX-designern mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Från att tidigare ha varit mest visuellt inriktad krävs numera även kunskaper om nya tekniker som AI, VR och röststyrning.
UX-designern analyserar och arbetar fram användarvänliga system, produkter och IT-lösningar. Arbetet sker i gränssnittet mellan teknik och människa och utifrån kunskaper och forskning om användarbeteende.
Vanliga arbetsplatser är större IT-bolag eller produktbolag.
Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som:
- Tjänstedesigner
- UX-designer
- UX-researcher
- Webbdesigner
Vår utbildning
Du lär dig helheten kring hur UX skapas men också de avgörande detaljerna för att bli trygg i rollen som UX-designer: att kunna designa produkter och system som är lätta att förstå och uppmuntrar till användning.
Utbildningen ger kunskap i vanliga program och om hantverket kring user-research, och att förstå affärsmål och organisationers mål. Du får färdigheter i att övertygande kunna kommunicera insikter och presentera information och att skapa prototyper, och presentera lösningsförslag. Du lär dig agila arbetssätt och att arbeta i team.
En stor del av utbildningen är praktik så du kommer att kunna omsätta teori till praktisk arbetslivserfarenhet och få chansen att lära dig yrkesrollen i praktiken och skaffa värdefulla kontakter.
LIA
I ditt program ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom din bransch. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.
Under din LIA kan du välja att vara på samma företag båda perioderna, eller testa olika företag beroende på vad du vill inrikta dig på. Varje år anordnar vi också branschdagar här på STI där du träffar företag inom branschen och nätverkar för att upptäcka dina möjligheter till LIA och eventuell anställning.
Din tid på STI
Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden.
För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.
Programmets kurser
5 YH-poäng = 1 veckas studier
I denna kurs lär du dig hur du effektivt samarbetar i ett team och arbetar iterativt enligt agila metoder, som Scrum och Kanban. Du får en fördjupad förståelse för agilt arbetssätt och hur det kan kombineras med lean-principer för att skapa en smidig och effektiv arbetsprocess. Kursen fokuserar på hur man hanterar kravställning, planerar och genomför projekt samt på feedback och utvärdering av teamets arbetsprocess.
Vad du kommer att lära dig:
- Centrala agila begrepp: iterationer, user stories, daily standups, retrospectives och backlog.
- Rollen som UX-designer i ett agilt team.
- Att facilitera team, ge och ta emot feedback, samt arbeta med krav och user stories.
- Hur kravställning kopplas till designlösningar och konkret arbete.
Omfattning / YH-poäng: 30
Kursen är uppdelad i tre delar:
- Användarstudier – Du lär dig att förstå användarnas behov och beteenden genom att använda både kvalitativa och kvantitativa metoder, såsom användarintervjuer och dataanalys.
- Tjänstedesign – Här översätter du insikter från användarstudier till koncept och prototyper för produkter och tjänster.
- Användbarhetstestning – Slutligen lär du dig att planera och genomföra tester av dina koncept och sammanställa resultaten för att optimera användarupplevelsen.
Vad du kommer att lära dig:
- Planera och genomföra användarintervjuer och analyser.
- Skapa personas, scenarios, effektkartor och kundresor.
- Utforma responsiva och testbara prototyper.
- Använda testmetoder som talk-aloud protocol och card sorting.
- Värdera och sammanställa resultat från användartester.
Omfattning / YH-poäng: 70
Examensarbetet ger dig möjlighet att självständigt planera, genomföra och utvärdera ett projekt inom UX-design. Du tillämpar kunskaper från tidigare kurser och arbetar enligt agila projektmetoder. Målet är att leverera en användartestbaserad design av en produkt eller tjänst som uppfyller höga krav på användarvänlighet eller genomföra en empirisk studie inom UX.
Omfattning / YH-poäng: 20
Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper i HTML5, CSS3 och JavaScript, vilka är de tekniska grunderna för att bygga och designa moderna webbsidor. Du lär dig hur design levereras till frontendutvecklare och får en inblick i hur backend-system påverkar designbeslut.
Omfattning / YH-poäng: 20
I den här kursen lär du dig att skapa tydlig och användarvänlig text för digitala applikationer. Du fokuserar på att strukturera information på ett pedagogiskt sätt och att skriva texter som är tillgängliga för alla användare, även de med kognitiva funktionsvariationer.
Vad du kommer att lära dig:
- Hur du använder klarspråk och UX-copywriting.
- Informationsarkitektur och hur text påverkar användarens upplevelse.
- Tillämpa tillgänglighetskrav, såsom korrekt märkning av etiketter och aria-attribut.
Omfattning / YH-poäng: 25
Kursen ger dig en grundläggande översikt av UX och användarcentrerad design. Du lär dig hur olika designval påverkar användarnas beteenden och kognition samt får insikter i verktyg och tekniker för att skapa interaktiva prototyper och wireframes.
Vad du kommer att lära dig:
- Grunderna i kognition och beteendepsykologi.
- Verktyg och metoder för interaktionsdesign.
- Introduktion till GDPR, etik och integritetsfrågor.
- AI inom UX.
Omfattning / YH-poäng: 50
Den här kursen ger dig verktyg för att kommunicera och samarbeta med uppdragsgivare och beställare. Du får också lära dig hur du leder möten, faciliterar workshops och hanterar konflikter på ett professionellt sätt.
Omfattning / YH-poäng: 25
Under din första praktikperiod får du möjlighet att omsätta dina kunskaper och färdigheter i praktiken. Du deltar i verkliga projekt som UX-designer och får insikt i branschens arbetsmetoder och processer.
Omfattning / YH-poäng: 40
Under din andra praktikperiod fördjupar du dina kunskaper och tar större ansvar i komplexa projekt. Du arbetar självständigt och får möjlighet att visa din problemlösningsförmåga och initiativrikedom.
Omfattning / YH-poäng: 60
Här fördjupar du dina kunskaper i tjänstedesign och lär dig att använda avancerade metoder som service blueprints och generativ design. Du får också insikter i hur affärsmål och UX-mål kan balanseras samt hur man mäter framgång i levererade lösningar.
Vad du kommer att lära dig:
- Hypotesdriven utveckling och jobs-to-be-done-metodik.
- Kundcentrerad kultur och begrepp som nudging och gamification.
- Generativ design och service blueprint.
Omfattning / YH-poäng: 30
Kursen ger dig kunskaper i grafisk form och layout för att skapa attraktiva och användarvänliga gränssnitt. Du lär dig grunderna i färglära, typografi och kontrast för att säkerställa tillgänglighet och tydlighet i dina designval.
Vad du kommer att lära dig:
- Typografi, färglära och kontrast.
- Designsystem och konceptvisualisering.
- Hur du skapar tillgängliga och användarvänliga gränssnitt.
Omfattning / YH-poäng: 30
Ledningsgrupp & företagssamarbeten
Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna. Du får möta föreläsare direkt från branschen, studera självständigt samt genomföra praktiska övningar. Under de veckor du har LIA deltar du i projekt ute på en arbetsplats och får sätta dig in i det dagliga arbetet. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:
Behörighet och antagning
För att vara behörig behöver du:
- Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).
Läs mer om grundläggande behörighet och hur vi bedömer betyg här
- Svenska 2/B med lägst betyg E (eller betyg G)
- Engelska 6 med lägst betyg E (eller betyg G)
Eller:
motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Alla behöriga gör urvalstest. Urvalet sker genom särskilt prov. Läs om våra urvalstester här.
Saknar du behörigheten som krävs?
Om du saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även intensivkurser i vissa ämnen.
Du hittar mer information om behörighet, ansökan och datum här