BIM-projektering Infrastruktur

En distanskurs på deltid för dig som är yrkesverksam inom infrastruktur/anläggning och vill ta steget till att arbeta med BIM under hela processen från projektering till förvaltning. Nyhet: läs på 25%- eller 50%-takt.
Alla våra YH-kurser
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
Läs på halvfart (50%) eller
kvartsfart (25%)

Om kursen

BIM, eller building information modeling, har som område vuxit till att innefatta administration av information under hela processen från projektering till förvaltning. Detta ger nya möjligheter för framtidens hållbara byggande då bygg- och anläggningsbranschen har stora krav på sig att sänka sina utsläppsnivåer.  

YH-kursen BIM-projektering Infrastruktur riktar sig till dig som redan har erfarenhet av infrastruktur/anläggningsbranschen och vill kompetensutvecklas och få användbar kunskap om BIM som stärker din yrkesroll.  

I kursen lär du dig om bl.a. om hur BIM och VDC (virtual design and construction) används i befintliga och framtida anläggningsprojekt. Du får ökade kunskaper i projektering och samordning inom BIM-området. Du lär dig också om projektekonomi, kalkylering och juridiska frågor inom projekten. 

Snabba fakta

Stad
Distansutbildning
Utbildningstakt
Halvfart (50%) & Kvartsfart (25%)
Längd
16/32 veckor (40 YH-Poäng)
Utbildningsstart
December 2022
Ansökan
stänger 20 oktober

Arbetsmarknad & yrkesroll

Det satsas enormt mycket på olika infrastrukturprojekt runt om i samhället. Digitaliseringen inom bygg och anläggning är redan stor, och fortsätter att expandera. Detta skapar en stor efterfrågan på kompetens inom digital projektering. Hela anläggningsbranschen har också som mål att minska sina utsläpp under kommande år. Den effektivisering man får genom att arbeta med BIM hjälper till att minska dessa utsläpp, och bidra till ett mer hållbart byggande i framtiden. 

Kursupplägg

Du har genomgångar och seminarier på distans med lektioner och genomgångar via video. Kursmaterial och genomgångar finns tillgängliga på lärplattformen under kursen. Inlämningar, redovisningar och tentamen görs digitalt via lärplattormen. Hela kursen ges på distans utan träffar. 

För att gå kursen krävs att du har yrkeserfarenhet inom infrastrukturprojektering eller motsvarande yrkesroll i minst ett år på heltid. Du behöver ett signerat arbetsintyg som verifierar detta när du ansöker. 

 

Vilken utbildningstakt passar dig? 

Nyhet! I höst kan du läsa BIM-projektering Infrastruktur både på halvfart (50%) och kvartsfart (25%). Du väljer själv innan kursstart vilken utbildningstakt du vill gå. Du kan dock inte ändra utbildningstakt när kursen startat.

Kursinnehåll

(5 YH-poäng = 1 veckas studier)

 

  • BIM i framtidens anläggningsprojekt - 3 p
  • BIM-processer och granskning - 14 p
  • Modellbaserad projektering och BIM-metodik - 11 p
  • Projektekonomi, projektsamordning och juridik - 12 p 

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du;

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här
  • Yrkeserfarenhet inom infrastrukturprojektering/anläggning eller motsvarande yrkesroll i minst ett års på heltid. Du ansöker till utbildningen genom att trycka på ansök-knappen och sedan fylla i ansökan på yh-antagning.se. Du måste skicka in betyg och arbetsintyg för att visa att du är behörig till utbildningen. CV och/eller personligt brev är ej godkända underlag för ansökan.

Vid fler behöriga sökande än antal platser så sker urval genom ett särskilt prov.

Hur söker jag?

Du ansöker till utbildningen genom att trycka på ansök-knappen och sedan fylla i ansökan på yh-antagning.se. Du måste skicka in betyg och arbetsintyg för att visa att du är behörig till utbildningen. CV och/eller personligt brev är ej godkända underlag för ansökan.

Kostnadsfri utbildning

Kursen är kostnadsfri och du har samma rätt till studiemedel som om du går en hel yrkeshögskoleutbildning. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Ledningsgrupp & företagssamarbeten

Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetensutveckling, som tar både dig och din verksamhet framåt. I kursens ledningsgrupp samarbetar vi med följande företag:

Andra populära YH-kurser

För dig, inom samhällsbyggnad, som vill ta karriären in i framtidsområdet järnvägsprojektering.

NÄSTA START: December 2022

ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU

För dig som är yrkesverksam inom infrastruktur/anläggning och vill ta steget till att arbeta [...]

NÄSTA START: December 2022

ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU

För dig, inom byggbranschen, som vill öka kunskaperna inom BIM-projektering. Allt från digitala [...]

NÄSTA START: Oktober 2022

YH-utbildningar

Hos oss kan du gå YH-utbildningar inom teknik och IT som ger dig bra jobb. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger rätt till studiemedel via CSN.

Företagsutbildningar

Som yrkesverksam kan du gå kurser och vidareutveckla dig hos oss. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter