Inför utbildningsstart

Kul att du ska börja studera på Stockholms Tekniska Institut efter sommaren. Här hittar du mer information inför starten och kom ihåg att du alltid kan kontakta oss om du har frågor.

Om antagningsbesekdet

Antagningsbesked skickas ut till personer som är behöriga och har fått en plats på utbildningen. Du måste svara på ditt antagningsbesked för att behålla din plats. Logga in i din ansökan för att svara på beskedet.

Till ansökan

Reservplatsbesked skickas till de personer som är behöriga men inte ännu har fått en plats. Om du får detta innebär det att du står i kö om någon tackar nej till sin plats. När det sker får du ett antagningsbesked och du måste svara på det för att behålla platsen.

Om du inte är behörig till den utbildning du har sökt så kommer du att meddelas om detta. Du kan då inte få en plats på utbildningen. För vissa av våra utbildningar kommer vi att erbjuda en behörighetsgivande förutbildning. Om du går den utbildningen och klarar behörighetstestet så kan du få en plats på utbildningen. Mer information om denna förutbildning kommer att skickas till dig under sommaren.

Uppropet

Du som har tackat ja till ditt antagningsbesked är kallad till upprop för din utbildning och vi ser fram emot att träffa dig. Här nedan ser du vilka tider som gäller för just din utbildning.

Tider för upprop

Tider för upprop publiceras här i juni.

Ta med din legitimation till uppropet så att vi kan registrera dig på utbildningen. Under uppropsdagen kommer du att få information inför studierna så det kan vara bra att ha något att anteckna på men du behöver inte ha med dig något annat till första tillfället.

Om du inte närvarar på uppropet riskerar du att förlora din plats på utbildningen.  Om du inte kan delta måste du meddela oss snarast för att behålla din plats. Skicka då ett mail till info@sti.se där du uppger namn, personnummer, utbildning, anledningen frånvaro samt hur länge du väntas vara frånvarande.

Är du kallad till reservupprop?

Om du har fått en kallelse till reservupprop är du välkommen den tiden som står i meddelandet. Din kallelse innebär inte någon garanti för att du kommer att få en plats. Platserna tilldelas enligt turordningen i reservlistan. Om du inte närvarar går din plats till den reserv som står näst i tur. Om du i samband med uppropet kan erbjudas en plats på utbildningen, kommer du att bli registrerad och kan därmed studera vid STI.

Är du reserv men inte fått en kallelse till reservuppropet? Då har du ingen möjlighet att vara med på uppropsdagen men om det därefter finns platser kvar så kontaktar vi dig snarast möjligt.

Introduktionsveckan

  • Intro till utbildningen: Du får en introduktion av utbildningen, både vad du kommer att få lära dig och hur det funkar rent praktiskt när man studerar på STI. Du kommer också att få en chans att lära känna din klass och din utbildningsledare.
  • Möte med arbetslivet: Arbetslivet kommer att introducera din framtida yrkesroll och berätta mer om vad du kan förvänta dig under och efter utbildnignen. 
  • Studieteknik: För att du ska få en så bra start som möjligt kommer vi även att ge dig en kurs i studieteknik under introduktionsveckan.
  • Dataintro:  Du kommer att få en introduktion i hur vår lärplattform PingPong fungerar samt få inloggning till våra datorer.

Praktisk information

 

Undervisning

Utbildningen bedrivs på heltid och studieformen är bunden och har 2-3 dagars schemalagd undervisning per vecka och utöver detta planerar du dina studier själv. Schemat varierar från vecka till vecka så det är inte alltid samma dagar som undervisningen sker.

Ditt schema kan du se här i TimeEdit

Studiematerial och litteraturlista

Du ansvarar för att tillhandahålla litteratur och det skrivmaterial som du behöver för studierna. Vilken litteratur som behövs i de olika kurserna kommer vi att informera om inför varje kurs, du kommer alltså inte att behöva inhandla litteratur innan uppropet. I vissa kurser används material som skolan måste beställa. Då kan du köpa materialet direkt från STI. Litteraturlista kommer att läggas upp på ditt konto i vår lärplattform löpande inför respektive kurs. 

  • För ingenjörs- och teknikerutbildningarna rekommenderar att du har en egen bärbar dator. Du arbetar mer flexibelt och ökar möjligheterna att utvecklas under studietiden. Datorn ersätter i vissa fall litteratur. Du kan även spara ner material från vår lärplattform. På skolans datorer finns den programvara som du behöver för dina studier. Möjligheten finns även att köpa licens till vissa programvaror som du kan öva på hemma. Läs våra datorrekommendationer här. 
  • För IT-utbildningar behöver du ha egen dator för att kunna delta i programmeringskurserna. Läs våra datorrekommendationer här. 

Under dina LIA-perioder (Lärande i Arbete) krävs det i vissa falla arbetskläder och –skor. Du ansvarar för att tillhandahålla dina arbetskläder.

Schema och Lärplattform

I augusti får du ditt inlogg till vår lärplattform PingPong. Du får samtidigt schemat inför höstterminen (du hittar det när du loggat in).

Schemat under utbildningen kommer att variera och du är i snitt schemalagd 16h per vecka eller 18h per vecka för IT-utbildningarna. Vissa veckor kan det vara fler timmar och andra färre. Dagarna kan variera från vecka till vecka.

Vårt schemasystem heter TimeEdit och finns tillgängligt på nätet. Klicka här och leta fram ditt schema genom att söka på din klass.  Obs! Ändringar kan förekomma. Kolla ditt schema regelbundet!

CSN

Som studerande på en YH-utbildning har du rätt att söka studiemedel från CSN. Efter uppropet registrerar vi dig som studerande och veckan därpå (vecka 36) kan du logga in och lämna studieförsäkran hos CSN.

Har du frågor om studiemedel eller behöver ansökningsblanketter vänder du dig direkt till CSN. Har du BankID eller Mobilt BankID kan du ansöka om studiemedel direkt på CSN:s webbplats: www.csn.se.

LIA (Lärande i Arbete) 

LIA är den praktik som ingår i utbildningen och du får under flera perioder vara ute på en arbetsplats och lära dig yrket i verkligheten. LIA-platsen söker du själv men du får såklart hjälp från STI med kontaktpersoner i våra samarbetsföretag och i vårt breda branschnätverk.

Behov av särskilt pedagogiskt stöd

Om du innan utbildningen är medveten om att du av särskilda skäl är behov av extra pedagogiskt stöd kan du ansöka om det till STI. För att kunna ge dig det stöd du behöver direkt från start vill vi gärna att du meddelar oss så snart som möjligt. Du kan skicka in din förfrågan om särskilt pedagogiskt stöd till yh@sti.se.

Lokalen

STI har sina lokaler på Liljeholmstorget 7 i Stockholm. För att hitta till oss går du in i Liljeholmstorgets Galleria via entrén bredvid Lindex och tar hiss A till våning 5.

Studentbostad

Vi har tyvärr inga bostäder att erbjuda utan du ordnar själv ditt boende.

Kontakta oss

STI ligger vid Liljeholmstorget, på plan 5 i Vårdhuset som du når via hiss A (om du kommer från gallerian hittar du hissen mellan Lindex och Hemtex).

Våra telefontider är vardagar mellan 9.00-12.00 & 13.00-16.00.

Har du frågor eller behöver hjälp, är du välkommen att kontakta oss via formuläret nedan. Om din fråga gäller en specifik utbildning, uppge gärna vilken så att vi kan ge dig så bra svar som möjligt.

Jag vill ha mer information och godkänner att STI använder mina uppgifter för att skicka ut nyhetsmail, information, marknadsföring och inbjudningar till event.

Svaren på de flesta vanliga frågor finns också samlade under sidan Frågor & Svar, så att du snabbt kan få svar på det du letar efter.
GÅ TILL VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Om du vill veta något som rör din ansökan, antagningen till våra utbildningar och se viktiga datum så hittar du information här:
GÅ TILL ANSÖKNINGSINFORMATIONEN

Liljeholmstorget 7, 117 63 Stockholm

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter