Så söker du

Kul att du är intresserad av våra utbildningar! Här kan du ta reda på allt du behöver veta om din ansökan! Ansökan är öppen fram till 3 maj 2021 för utbildningar med start hösten 2021

1. Du skickar in ansökan

Skicka in din ansökan till oss. Ansökan för höstens utbildningar öppnar 1 februari. När du ansöker laddar du upp betyg, intyg och referenser och skickar in. Tänk på att om du saknar ett betyg kan du ladda upp arbetsintyg och andra referenser för att visa din kompetens.

2. Vi gör behörighetsbedömning

Vi går igenom din ansökan för att göra en behörighetsbedömning. Om det är något som saknas meddelar vi dig att du behöver komplettera. Om du saknat betyg i något ämne kan du göra behörighetstest i det ämne du saknar. Klarar du testet blir du behörig för den specifika kursen testet rör.

Läs mer om behörighetstester här

3. Du gör urvalstest 

Du som är behörig blir inbjuden till ett urvalstest, som i år sker i 2 steg. Urvalstestet 2021 sker på distans, online.

Det är poängen från testet som används för rangordning och avgör vilka som blir antagna och vilka som får reservplats. Om du inte gör testerna får du noll poäng i urvalet och hamnar längst ner i listan. Inbjudan skickas till behöriga via yh-antagningen med start under mars. 

Observera att om vi har mer än 120 behöriga till en utbildning så kommer endast de 120 som får högst resultat i del 1 gå vidare till del 2. 

Del 1: Diagnostiskt test (pågår april-maj)
Alla behöriga blir inbjudna att göra ett diagnostiskt test i matematik, svenska och engelska. Testet sker via dugga.se och inbjudningar skickas med start i början av mars. Du kan få maximalt 35p på det diagnostiska testet, och det är ditt resultat som gör om du går vidare till nästa del i urvalstestet vid många sökande. 
Förberedelser?  Öva gärna matematik eftersom det är en viktig del av testet. 

Kallelse till gruppintervju (mitten av maj)
Efter vi stängt ansökan 3 maj kommer vi, för varje utbildning, att kalla de 120 som har fått högst resultat i det del 1 till en gruppintervju. I inbjudan får du möjlighet att boka in dig via yh-antagningen till intervjun, som sedan sker vid en specifik tidpunkt. Du kommer att få all information du behöver från oss inför gruppintervjun.

Del 2: Gruppintervjuer (28 maj-9 juni)
Intervjun sker i plattformen Zoom, via den länk vi skickar dig dagen innan. I samtalet får du möjlighet att visa din förmåga att kommunicera, argumentera och ta ansvar och arbeta för att lösa ett problem. Det kan även förekomma några frågor som liknar de som förekom i det diagnostiska testet. Samtalet beräknas ta ca 60 minuter (25p). Förbered dig ungefär på samma sätt som inför en intervju. Tänk igenom vad som är dina styrkor och svagheter, varför du är intresserad av området och vad du har för mål inför framtiden. 

Gick du inte vidare till gruppintervjun?
Om du inte är bland de 120 kommer du få information om detta. Du behåller din poäng från det diagnostiska testet och rankas efter det i antagningen i juni.

 

 

4. Du får antagningsbesked

Under midsommarveckan kommer vi att skicka ut besked till de som är behöriga på utbildningen. Du får då antingen antagningsbesked eller reservplatsbesked från oss. Du måste svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats.

5. Du kallas till upprop 

När du har svarat på antagningsbeskedet kommer du inom kort att få en kallelse till uppstarten. Om du inte kan närvara under uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar oss snarast eftersom du annars riskerar att förlora din plats.

Alla våra YH-utbildningar
är gratis

Berättigar till studiemedel
via CSN

9 av 10 får jobb
efter utbildningen

Viktiga datum i antagningen

Datum för ansökan

1 feb - Ansökan öppnar

3 maj - Ordinarie ansökan stänger!

10 maj - Sen anmälan öppnar!

9 juni - Sista dag för komplettering av betyg
(OBS - du måste ha skickat in din ansökan senast den 3 maj för att kunna komplettera)

Mars-april -  diagnostiskt test för behöriga

28 maj-9 juni - Gruppintervjuer för behöriga

 

Datum för antagning

Vecka 25 - Antagningsbesked skickas till sökande

5 juli - Sista dag att svara på antagningsbesked
(gäller ordinarie antagningsbesked, om du blir tilldelad en plats från reservlistan har du endast några få dagar på dig att svara från dess att du har blivit erbjuden en plats)

Augusti & september - Antagningsbesked för sena ansökningar görs löpande fram till upp till tre veckor efter starten om lediga platser finns
(Om du får ett besked på sen ansökan har du endast 3-5 dagar på dig att svara så var uppmärksam på din email för att se när beskedet kommer)

Datum för upprop
och utbildningsstart

Vecka 36 - Upprop
Det är viktigt att du som har fått en plats kommer på uppropet för att behålla din plats. Om du inte kan närvara måste du meddela oss snarast.

Vecka 36 - Utbildningsstart med introduktionsvecka

Vecka 37 - Kursstart

Information med anledning av covid-19

Du som söker en utbildning på STI ska känna dig helt trygg med att vi kommer genomföra tester och antagning på ett säkert sätt trots pandemin. För antagningen finns en lösning för att göra urvalstester, behörighetstester och preparandkurser utan att riskera att bidra till smittspridning.

Har du funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss.

 

 

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till utbildningen så erbjuder vi behörighetstester i flera av de ämnen som krävs för att bli behörig till våra utbildningar. Du har också möjlighet att gå en preparandkurs om du vill förbereda dig för testerna. Testerna 2021 sker online.

Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva göra flera olika tester. 

Tips på hur du kan förbereda dig hittar du här!

Datum för tester 2021:

 • 16 april kl. 14-16
 • 30 april kl. 14-16
 • 12 maj kl. 14-16

Ämnen du kan göra test i:

 • Matematik 2/B
 • Praktisk Ellära
 • Svenska 1/A
 • Engelska 5/A
 • Programmering 1

Övrig info:

Du får göra behörighetstestet en gång med undantag för matematik (3 gånger).

Anmäl dig till test genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till det test du vill göra. Om du inte hittar anmälan, kontakta oss på 08-545 835 80  så hjälper vi dig att anmäla dig manuellt.

Preparandkurser

Saknar du något betyg? Under våren erbjuder vi preparandkurser för dig som vill söka utbildning hos oss men saknar referenser eller betyg i något ämne som krävs för att bli behörig till utbildningen. 

Våra lärarledda preparandkurser är 5 dagar och avslutas med ett prov (vilket i regel tar 2 timmar). Om du klarar provet uppfyller du behörighetskravet för den specifika kursen även om du saknat betyg i ämnet sedan tidigare. En kursavgift på 500 kr betalas för preparandkursen.

Preparandkurs i Matematik 2/B (Mån-tors kl 15:00 till 20:00)

 • Vecka 15
  2021-04-12 -> 2021-04-16.
  På fredagen sker behörighetstestet mellan 14:00 till 16:00.
 • Vecka 17
  2021-04-26 -> 2021-04-30.
  På fredagen sker behörighetstestet mellan 14:00 till 16:00

Anmäl dig till kursen genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till den preparandkurs du vill gå. (Du kommer att kunna komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till sista ansökningsdag, trots att du redan har lämnat in din ansökan.)

Tips och egna förberedelser

Gör en intresseanmälan till våra utbildningar

Ja! Jag vill ha mer information om STI:s utbildningar

Jag godkänner att STI använder mina uppgifter för att skicka ut nyhetsmail, information, marknadsföring och inbjudningar till event. Vi delar inte med oss av din information till någon annan.


YH-utbildningar

Hos oss kan du gå YH-utbildningar inom teknik och IT som ger dig bra jobb. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger rätt till studiemedel via CSN.

Företagsutbildningar

Som yrkesverksam kan du gå kurser och vidareutveckla dig hos oss. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter