Så söker du

Kul att du är intresserad av våra utbildningar, här kan du ta reda på allt du behöver veta inför din ansökan! Ansökan öppnar i februari 2021 för utbildningar med start hösten 2021

1. Du skickar in ansökan

Skicka in din ansökan till oss. Ansökan för nästa start öppnar 29 januari. När du ansöker laddar du upp betyg, intyg och referenser och skickar in. Tänk på att om du saknar ett betyg kan du ladda upp arbetsintyg och andra referenser för att visa din kompetens.

2. Vi gör behörighetsbedömning

Vi går igenom din ansökan för att göra en behörighetsbedömning. Om det är något som saknas meddelar vi dig att du behöver komplettera. Om du saknat betyg i något ämne kan du göra behörighetstest i det ämne du saknar. Klarar du testet blir du behörig för den specifika kursen testet rör.

Läs mer om behörighetstester här

3. Du gör urvalstest 

Du som är behörig blir inbjuden till ett urvalstest. Urvalstestet kommer 2020 att ske på distans, online.

Det är poängen från testet som används för rangordning och avgör vilka som blir antagna och vilka som får reservplats. Om du inte gör testet får du noll poäng i urvalet och hamnar längst ner i listan. Inbjudan skickas till behöriga via yh-antagningen med start under andra halvan av april. Urvalstestet består av två delar:

Gruppsamtal
Gruppsamtalet sker i plattformen Zoom vid en bestämd tidpunkt, via den länk vi skickar dig dagen innan. I samtalet får du möjlighet att visa din förmåga att kommunicera, argumentera och ta ansvar och arbeta för att lösa ett problem. Samtalet beräknas ta ca 60 minuter. (25p) 
Förbered dig ungefär på samma sätt som inför en intervju. Tänk igenom vad som är dina styrkor och svagheter, varför du är intresserad av området och vad du har för mål inför framtiden.

Diagnostiskt test
Direkt efter gruppsamtalet får du göra ett test i matematik, svenska och engelska. Testet sker via dugga.se och länken får du i slutet av gruppsamtalet. (35p)
Förberedelser?  Öva gärna matematik eftersom det är en viktig del av testet. 

 

 

4. Du får antagningsbesked

Under midsommarveckan kommer vi att skicka ut besked till de som är behöriga på utbildningen. Du får då antingen antagningsbesked eller reservplatsbesked från oss. Du måste svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats.

5. Du kallas till upprop 

När du har svarat på antagningsbeskedet kommer du inom kort att få en kallelse till uppstarten. Om du inte kan närvara under uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar oss snarast eftersom du annars riskerar att förlora din plats.

Alla våra YH-utbildningar
är gratis

Berättigar till studiemedel
via CSN

9 av 10 får jobb
efter utbildningen

Viktiga datum i antagningen

Datum för ansökan

29 januari - Ansökan öppnar

6 maj - Ordinarie ansökan stänger!

7 maj - Sen ansökan öppnar!

9 juni - Sista dag för komplettering av betyg
(OBS - du måste ha skickat in din ansökan senast den 6 maj för att kunna komplettera)

Under maj månad - Urvalstester för behöriga

Från slutet av april - Behörighetstester för dig som är obehörig i Matematik 2, Praktisk Ellära, Svenska 1 och Engelska 5

Se datum för preparandkurser här.

Datum för antagning

Vecka 25 - Antagningsbesked skickas till sökande

3 juli - Sista dag att svara på antagningsbesked
(gäller ordinarie antagningsbesked, om du blir tilldelad en plats från reservlistan har du endast några få dagar på dig att svara från dess att du har blivit erbjuden en plats)

Augusti & september - Antagningsbesked för sena ansökningar görs löpande fram till upp till tre veckor efter starten om lediga platser finns
(Om du får ett besked på sen ansökan har du endast 3-5 dagar på dig att svara så var uppmärksam på din email för att se när beskedet kommer)

Datum för upprop
och utbildningsstart

Vecka 36 - Upprop
Det är viktigt att du som har fått en plats kommer på uppropet för att behålla din plats. Om du inte kan närvara måste du meddela oss snarast.

Vecka 36 - Utbildningsstart med introduktionsvecka

Vecka 37 - Kursstart

Information med anledning av coronaviruset

Du som söker en utbildning på STI ska känna dig helt trygg med att vi kommer genomföra tester och antagning på ett säkert sätt. För antagningen tar vi nu fram en lösning för att göra urvalstester, behörighetstester och preparandkurser utan att riskera att bidra till smittspridning.

Vi återkommer med mer detaljerad information inom en snar framtid och har du funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss.

 

 

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till utbildningen så erbjuder vi behörighetstester i flera av de ämnen som krävs för att bli behörig till våra utbildningar. Du har också möjlighet att gå en preparandkurs om du vill förbereda dig för testerna.

Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva göra flera olika tester. 

Tips på hur du kan förbereda dig hittar du här!

Vad gäller för behörighetstester våren 2020?

Du som har anmält dig till ett behörighetstest kommer fortfarande att ges möjlighet att göra testet, men på distans. Vi återkommer med mer information till dig som har anmält dig till ett behörighetstest, om hur det kommer att gå till i år när vi inte kan genomföra dem på plats på STI.

Ämnen du kan göra test i

  • Matematik 2
  • Praktisk Ellära
  • Svenska 1
  • Engelska 5

Du får göra behörighetstestet en gång med undantag för matematik (3 gånger).

Anmäl dig till test genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till det test du vill göra. Om du inte hittar anmälan, kontakta oss på 08-545 835 80  så hjälper vi dig att anmäla dig manuellt.

 

Inför utbildningsstarten

Allt du behöver veta inför utbildningsstart hittar du HÄR!

Preparandkurser

Saknar du något betyg? Under våren erbjuder vi preparandkurser för dig som vill söka utbildning hos oss men saknar referenser eller betyg i något ämne som krävs för att bli behörig till utbildningen. 

Våra lärarledda preparandkurser är 5 dagar och avslutas med ett prov (vilket i regel tar 2 timmar). Om du klarar provet uppfyller du behörighetskravet för den specifika kursen även om du saknat betyg i ämnet sedan tidigare. En kursavgift på 500 kr betalas för preparandkursen.

  • Preparandkurs i Matematik
    Vecka 17 & vecka 19
  • Preparandkurs i El
    Vecka 19

Anmäl dig till kursen genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till den preparandkurs du vill gå. (Du kommer att kunna komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till sista ansökningsdag, trots att du redan har lämnat in din ansökan.)

Tips och egna förberedelser

Gör en intresseanmälan till våra utbildningar

Ja! Jag vill ha mer information om STI:s utbildningar

Jag godkänner att STI använder mina uppgifter för att skicka ut nyhetsmail, information, marknadsföring och inbjudningar till event. Vi delar inte med oss av din information till någon annan.


YH-utbildningar

Hos oss kan du gå YH-utbildningar inom teknik och IT som ger dig bra jobb. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger rätt till studiemedel via CSN.

Företagsutbildningar

Som yrkesverksam kan du gå kurser och vidareutveckla dig hos oss. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter