Så söker du

Här hittar du allt om hur du söker våra YH-program. Du hittar också information om behörighet, behörighetstester och intensivkurser. Ansökan stänger 15 maj. Välkommen med din ansökan!

1. Du skickar in ansökan

Skicka in din ansökan till oss. Ansökan till höstens YH-program stänger 15 maj 2023. När du ansöker laddar du upp dina betyg och andra intyg som är relevanta för det programmet du söker.

2. Vi gör bedömning

Vi går igenom din ansökan och gör en bedömning för att se att du uppfyller behörighetskraven. Du får ett meddelande när bedömningen är gjord. Om det är något som saknas meddelar vi dig vad du behöver komplettera med.

Om du saknar betyg erbjuder STI behörighetstester i vissa ämnen. Läs mer om behörighetstester här

3. Du gör antagningsprov 

Du som är behörig blir inbjuden till STI:s urval- och antagningsprov. Det är poängen på provet som avgör vilka som blir antagna och vilka som får reservplats. Många söker till STI och om du inte gör provet får du noll poäng i urvalet och riskerar att hamna långt bak i antagningslistan. 

Antagningsprov (maj)
Alla som är behöriga blir inbjudna att göra ett antagningsprov i matematik, svenska och engelska. Inbjudan skickas automatiskt till dig så fort du blivit behörig. Provet görs online och på distans. Förberedelser?  Öva gärna matematik eftersom det är en viktig del av provet. 

Gruppintervju (juni)
De sökande med bäst resultat på antagningsprovet får också göra en gruppintervju. Gruppintervjun för våra platsbundna program gör du på STI i Liljeholmen. Intervju för distansutbildningarna sker online. Om du går vidare till gruppintervju får du inbjudan i slutet av maj. Om du är behörig till flera program på STI blir du endast kallad till intervju för det program som du har som prio 1. 

4. Du får antagningsbesked

I slutet av juni får du antagningsbeskedet. Du som är behörig blir antingen erbjuden en plats på YH-programmet, eller en reservplats. Antagen? Du måste tacka ja till din plats innan sista svarsdatumet, annars går platsen vidare till en reserv.  

Om du blir erbjuden en plats och tackar ja stryks eventuella övriga ansökningar till STI:s YH-program som du rankat lägre i din prioritetsordning. Du har endast möjlighet att läsa en heltidsutbildning i taget på STI.

5. Du kallas till upprop 

När du har tackat ja till din plats får du en kallelse till uppropet. Vi kommer sedan ge dig all information du behöver i god tid inför utbildningsstarten.

Viktiga datum i antagningen

1. Ansökan & antagning


18 januari  Ansökan öppnar

15 maj  Ansökan stänger

11 juni  Sista dag för komplettering av betyg
Ansök senast 15 maj för att kunna komplettera.

Maj  Antagningsprov för behöriga

Mitten av juni  Gruppintervjuer för behöriga

8 juni  Ansökan stänger för Projektledare Elkraft & Projektledare Elinstallation

2. Antagningsbesked


Sista veckan i juni 
Antagningsbesked skickas ut

13 juli  Sista svarsdag för antagningsbesked
Gäller första antagningen. Får du en plats senare har du endast några dagar på dig att svara. Sista svarsdatum står på ditt antagningsbesked.

Löpande juli-september  Antagning av reserver

3. Upprop & utbildningsstart


Andra halvan av augusti  Upprop
Närvaro krävs för att behålla din plats.

Månadsskiftet aug/sept  Utbildningsstart med introduktionsvecka

September  Start Projektledare Elinstallation

Behörighetstester

Om du saknar ett eller flera betyg för att bli behörig till någon av våra YH-program finns det en chans för dig att bli behörig ändå! Vi erbjuder behörighetstester i flera av de ämnen som krävs till våra YH-program. Om du får godkänt på testet blir du behörig i ämnet, trots att du saknar formella betyg i det.

Testerna 2023 sker online

Du har också möjlighet att gå en intensivkurs som förbereder dig på allt du behöver veta inför testet. Detta är ett utmärkt alternativ för dig som verkligen vill vara förberedd. 

Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva göra flera Behörighetstester. 

Tips på hur du kan förbereda dig hittar du här!

Ämnen du kan göra test i:

 • Matematik 2/B
 • Svenska 1/A
 • Engelska 5/A
 • Programmering 1
 • Praktisk Ellära

Datum för tester 2023:

 • Svenska 1 - 21 april, 10 maj, 24 maj
 • Engelska 5 - 18 april, 12 maj, 23 maj 
 • Matematik 2/B - 17 mars, 5 april, 28 april
 • Praktisk Ellära - 3 maj
 • Programmering 1 - 12 maj

Övrig info:

Du får göra behörighetstestet en gång (med undantag för Matematik 2 som du får göra tre gånger). 

För att anmäla dig till ett behörighetstest behöver du endast skicka in en ansökan till något av våra YH-program. Om vi ser att du saknar ett ämne får du automatiskt en inbjudan. Om du inte hittar din inbjudan eller om du har övriga frågor, kontakta oss på 08-545 835 80 eller antagning@sti.se så hjälper vi dig. 

Intensivkurser

Ska du göra ett behörighetstest på STI? Under våren erbjuder vi kostnadsfria intensivkurser för dig som ska göra ett av våra behörighetstester för att bli behörig till YH-programmet du vill söka. Intensivkurserna är till för att maxa dina kunskaper innan själva behörighetstest.

Just nu erbjuder vi intensivkurs i Matematik 2.

Kurserna är gratis, det enda som krävs är att du lämnat in en komplett ansökan för ett YH-program med det aktuella förkunskapskravet och att du saknar det idag. 

Allt om våra intensivkurser hittar du här!

Tips och egna förberedelser

 • Behörighetstestet i matematik är baserat på kursen Matematik 2a och omfattar taluppfattning, algebra och enkla ekvationer, geometri och funktioner. För att öva matematik inför behörighetstester rekommenderar vi matteboken.se. Du kan också studera med böckerna Matematik 5000 Kurs 1bc eller Matematik 5000 Kurs 2bc. Det är även denna nivå på matematik som ingår i matematikdelen på urvalstestet.
 • Inför behörighetstest i programmering kan du titta på olika tutorials i ämnet. Du kan sedan öva dina kunskaper här.

Gör en intresseanmälan till våra YH-program

STI:s nyhetsbrev

Ja tack! Jag vill få STI:s nyhetsbrev med information om vad som händer på STI, bli inbjuden till events och få mer info om STI:s utbildningar och mina möjligheter

Jag godkänner att STI använder mina uppgifter för att skicka ut nyhetsmail, information, marknadsföring och inbjudningar till event. Vi delar inte med oss av din information till någon annan.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter