Om ansökan

Kul att du är intresserad av våra utbildningar, här kan du ta reda på allt du behöver veta inför din ansökan!

Ansökan öppnar februari 2019

yh@sti.se

08-545 835 80

Om din ansökan

Ansök

1. Du skickar in ansökan

Skicka in din ansökan till oss. Ansökan för nästa start öppnar i februari 2019. När du ansöker laddar du upp betyg, intyg och referenser och skickar in. Tänk på att om du saknar ett betyg kan du ladda upp arbetsintyg och andra referenser för att visa din kompetens.

2. Vi gör behörighetsbedömning 

Vi går igenom din ansökan för att göra en behörighetsbedömning. Om det är något som saknas meddelar vi dig att du behöver komplettera. Om du saknat betyg i något ämne kan du göra behörighetstest i det ämne du saknar. Klarar du testet blir du behörig för den specifika kursen testet rör. 

LÄS MER OM BEHÖRIGHTESTESTER

Luciano preparandkurs

3. Du gör urvalstest 

Du kan komma att bli kallad till ett urvalstest på STI om det är många som har sökt och är behöriga till utbildningen. Det är mycket viktigt att du kommer på testet eftersom det är poängen från testet som används för rangordning och avgör vilka som blir antagna. Om du inte gör testet får du alltså noll poäng i urvalet och hamnar längst ner i listan. 

Urvalstestet består av två delar:

 • Diagnostiskt test: du gör testet i vår datorsal och frågorna rör logik/matematik (15p), Svenska (10p) och Engelska (5p). Om du har sökt en IT-utbildning ingår även Programmering (15p).
  Såhär kan du förbereda dig:  vi rekommenderar att du övar på matematik och programmering eftersom det är dessa delar som har störst vikt i testet.  
 • Gruppsamtal: i detta test får du möjlighet att visa din förmåga att kommunicera, argumentera, ta ansvar och arbeta för att lösa ett problem i grupp.
  Såhär kan du förbereda dig: vi rekommenderar att du förbereder dig på ungefär samma sätt som inför en intervju. Tänk igenom vad som är dina styrkor och svagheter, varför du är intresserad av området och vad du har för mål inför framtiden.

Ta med dig legitimation och kom i god tid till testet för att registrera dig. Registreringen öppnar 30 minuter innan testets start.  Det kan också vara bra att ta med penna och miniräknare (kalkylatorn i mobiltelefonen är inte tillåten, inte heller andra hjälpmedel tillåts).

Studenter Stockholms Tekniska Institut

4. Du får antagningsbesked

Under midsommarveckan kommer vi att skicka ut besked till de som är behöriga på utbildningen. Du får då antingen antagningsbesked eller reservplatsbesked från oss. Du måste svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats.

5. Du kallas till upprop 

När du har svarat på antagningsbeskedet kommer du inom kort att få en kallelse till uppstarten. Om du inte kan närvara under uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar oss snarast eftersom du annars riskerar att förlora din plats.

Alla våra YH-utbildningar är gratis

Berättigar till studiemedel via CSN

9 av 10 får jobb efter utbildningen

Viktiga datum i antagningen

Datum för anSÖKAN

Den 1 februari - Ansökan öppnar

Den 6 maj - Ordinarie ansökan stänger!

Den 7 maj - Sen ansökan öppnar!

Den 9 juni - Sista dag för komplettering av betyg
(OBS - du måste ha skickat in din ansökan innan den 7 maj för att kunna komplettera)

Vecka 20 och 21 - Urvalstester för behöriga

Se datum för behörighetstester här

Se datum för preparandkurser här.

Datum för antagning

Vecka 25 - Antagningsbesked skickas till sökande

Den 3 juli - Sista dag att svara på antagningsbesked
(gäller ordinarie antagningsbesked, om du blir tilldelad en plats från reservlistan har du endast några få dagar på dig att svara från dess att du har blivit erbjuden en plats)

Augusti & september - Antagningsbesked för sena ansökningar görs löpande fram till upp till tre veckor efter starten om lediga platser finns
(Om du får ett besked på sen ansökan har du endast 3-5 dagar på dig att svara så var uppmärksam på din email för att se när beskedet kommer)

Datum för upprop och utbildningsstart

Vecka 35 - Upprop
Det är viktigt att du som har fått en plats kommer på uppropet för att behålla din plats. Om du inte kan närvara måste du meddela oss snarast.

Vecka 36 - Utbildningsstart med introduktionsvecka

Vecka 37 - Kursstart

Träffa oss!

21-22 februari - Bazaren, mässa på Stockholm Waterfront Congress Centre

6 mars - Studentums YH-mässa, Clarion Sign Hotell

6 april - Öppet hus på STI kl. 11-14

25 april - Öppet hus på STI kl. 16-19

Student ritar modell

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till utbildningen så erbjuder vi behörighetstester i flera av de ämnen som krävs för att bli behörig till våra utbildningar. Du har också möjlighet att gå en preparandkurs om du vill förbereda dig för testerna.

Behörighetstester görs på plats hos oss på STI och tar 1h/st. Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva boka in flera testtillfällen.

Datum för tester

 • Fredag 22/3 kl. 14-16
 • Fredag 12/4 kl. 14-16
 • Torsdag 25/4 kl. 14-16

Fler datum för tester kommer att publiceras när ansökan har öppnat för 2019.

Ämnen du kan göra test i

 • Matematik
 • Programmering
 • El
 • Svenska
 • Engelska

När anmälan öppnar under 2019 anmäler du dig till test genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till det datum du vill göra test. Om du inte hittar anmälan, kontakta oss på 08-545 835 80 eller fyll i det här formuläret så hjälper vi dig att anmäla dig manuellt.

Luciano undervisar

Preparandkurser

Saknar du något betyg? Under våren erbjuder vi preparandkurser för dig som vill söka utbildning hos oss men saknar referenser eller betyg i något ämne som krävs för att bli behörig till utbildningen. 

Webbkurs och självstudier:

Lärarledda preparandkurser:

De lärarledda kurserna är 4 dagar + en dag behörighetstest (vilket i regel tar 1-3 timmar). Om du klarar testet uppfyller du behörighetskravet för den specifika kursen även om du saknar betyg i ämnet. En kursavgift på 400kr betalas för preparandkursen. Behörighetstestet är kostnadsfritt.

 • Preparandkurs i Matematik
  Vecka 12: måndag - torsdag kl. 15-20 samt behörighetstest fredag 22/3 kl. 14-16
  Vecka 15: måndag - torsdag kl. 15-20 samt behörighetstest fredag 12/4 kl. 14-16
 • Preparandkurs i El
  Vecka 12: måndag - torsdag kl. 15-20 samt behörighetstest fredag 22/3 kl. 14-16
  Vecka 15: måndag - torsdag kl. 15-20 samt behörighetstest fredag 12/4 kl. 14-16

Eventuellt kommer preparandkurser i flera ämnen tillkomma under våren.

Anmäl dig till kursen öppnar i februari 2019. Du behöver då skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till den preparandkurs du vill gå.(Du kommer att kunna komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till sista ansökningsdag, trots att du redan har lämnat in din ansökan)

25%

lärande i arbete

16-18h

genomsnittlig undervisningstid per vecka

9/10

får jobb direkt efter studierna

CSN

under hela utbildningen

Gör en intresseanmälan till våra utbildningar

Intresseanmälan

STI-Ingenjör Elkonstruktör
STI-Ingenjör Automation
STI-Ingenjör Järnväg (El, Signal, Tele)
STI-Ingenjör Infrastrukturprojektör BIM
STI-Ingenjör Elkraftsprojektör
Projektledare Elinstallation
STI-Ingenjör Belysningsprojektör
STI-Ingenjör Byggprojektör BIM
STI-Ingenjör VVS-projektör
STI-Ingenjör Fastighet
Fastighetstekniker
Teknisk Fastighetsförvaltare
Systemutvecklare IoT
Javautvecklare
Mobilapputvecklare
Frontendutvecklare
IT- och Informationssäkerhetsspecialist

Jag godkänner att STI använder mina uppgifter för att skicka ut nyhetsmail, information, marknadsföring och inbjudningar till event


YH-utbildningar

Hos oss hittar du tekniska YH-utbildningar som ger bra jobb. Du kan utbilda dig till ingenjör, tekniker eller projektledare. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger studiemedel via CSN.

Kurser

Hos oss kan du som yrkesverksam gå kurser, vi har bl.a. kurser inom energi- och kylteknik. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

sti logo horisontell

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter