Om ansökan

Kul att du är intresserad av våra utbildningar, här kan du ta reda på allt du behöver veta inför din ansökan!

Ansökan öppnar februari 2018

yh@sti.se

08-545 835 80

Om din ansökan

Ansök

1. Du skickar in ansökan

Skicka in din ansökan till oss senast den 7 maj. När du ansöker laddar du upp betyg, intyg och referenser och skickar in. Tänk på att om du saknar ett betyg kan du ladda upp arbetsintyg och andra referenser för att visa din kompetens.

SKICKA IN DIN ANSÖKAN 

2. Vi gör behörighetsbedömning 

Vi går igenom din ansökan för att göra en behörighetsbedömning. Om det är något som saknas meddelar vi dig att du behöver komplettera. Om du saknat betyg i något ämne kan du gå en preparandkurs och/eller göra behörighetstest i det ämne du saknar. Klarar du testet blir du behörig för den specifika kursen testet rör. 

LÄS MER OM BEHÖRIGHTESTESTER & PREPARANDKURSER

Luciano preparandkurs

3. Du gör urvalstest 

Du kan komma att bli kallad till ett urvalstest på STI om det är många som har sökt och är behöriga till utbildningen. Det är mycket viktigt att du kommer på testet eftersom det är poängen från testet som används för rangordning och avgör vilka som blir antagna. Om du inte gör testet får du alltså noll poäng i urvalet och hamnar längst ner i listan. Du hittar datum och information om hur du anmäler dig till testerna här.

Urvalstestet består av två delar:

 • Diagnostiskt test: du gör datorn i vår datorsal och frågorna rör logik/matematik (15p), Svenska (10p) och Engelska (5p). Om du har sökt en IT-utbildning ingår även Programmering (15p).
  Såhär kan du förbereda dig: vi rekommenderar att du kollar på våra preparandkurser och vårt övningsmaterial som du hittar här. I första hand rekommenderar vi att du övar på matematik och programmering eftersom det är dessa delar som har störst vikt i testet. 
 • Gruppsamtal: i detta test får du möjlighet att visa din förmåga att kommunicera, argumentera, ta ansvar och arbeta för att lösa ett problem i grupp.
  Såhär kan du förbereda dig: vi rekommenderar att du förbereder dig på ungefär samma sätt som inför en intervju. Tänk igenom vad som är dina styrkor och svagheter, varför du är intresserad av området och vad du har för mål inför framtiden.

Ta med dig legitimation och kom i god tid till testet för att registrera dig. Registreringen öppnar 30 minuter innan testets start.  Det kan också vara bra att ta med penna och miniräknare (kalkylatorn i mobiltelefonen är inte tillåten, inte heller andra hjälpmedel tillåts).

Studenter Stockholms Tekniska Institut

4. Du får antagningsbesked

Innan midsommar kommer vi att skicka ut besked till de som är behöriga på utbildningen. Du får då antingen antagningsbesked eller reservplatsbesked från oss. Du måste svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats.

5. Du kallas till upprop 

När du har svarat på antagningsbeskedet kommer du inom kort att få en kallelse till uppstarten. Om du inte kan närvara under uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar oss snarast eftersom du annars riskerar att förlora din plats.

Alla våra YH-utbildningar är gratis

Berättigar till studiemedel via CSN

9 av 10 får jobb efter utbildningen

Viktiga datum i antagningen

Datum för antagningen

Den 1 februari - Ansökan öppnar

Den 7 maj - Ordinarie ansökan stänger!

Den 8 maj - Sen ansökan öppnar!

Den 10 juni - Sista dag för komplettering av betyg
(OBS - du måste ha skickat in din ansökan innan den 7 maj för att kunna komplettera)

Vecka 25 - Antagningsbesked skickas till sökande

Den 9 juli - Sista dag att svara på antagningsbesked

Den 10 augusti - Antagningsbesked för sena ansökningar

Vecka 35 och 36 - Upprop och utbildningsstarter

Vecka 37 - Kursstart

Preparandkurser & Behörighetstester

Den 9-12 april kl. 15-20 - Preparandkurser

Den 13 april kl. 15-17 - Behörighetstester

Den 16-19 april kl. 15-20 - Preparandkurser

Den 20 april kl. 15-17 - Behörighetstester

Den 23-26 april kl. 15-20 - Preparandkurser

Den 27 april kl. 15-17 - Behörighetstester

Den 2 maj kl. 16-18 - Behörighetstester

Den 3 maj kl. 16-18 - Behörighetstester

Den 4 maj kl. 16-18 - Behörighetstester

Den 15 maj kl. 16-18 - Behörighetstester - Fullbokat!

Den 16 maj kl. 8-10 - Behörighetstester - extrainsatt

Den 17 maj kl. 13-15 - Behörighetstester - extrainsatt

Du får svar på ditt behörighetstest så snart vi har hunnit registrera dina resultat, normalt sett inom tre dagar efter du har gjort testet. Besked om resultatet skickas till dig i ett meddelande i din ansökan. 

Träffa oss

Den 9-8 februari - Träffa oss på Bazaren (Mässa i Kulturhuset i Stockholm)

Varje tisdag  under mars och april - frågestund på STI mellan kl 16-17.30

Den 28 mars - Träffa oss på YH-mässan på Norra Latin i Stockholm

Den 7 april kl. 11-14 - Öppet hus på STI!

Den 7 maj - ansökningsstuga och frågestund under sista ansökningsdagen kl 16-17.30

Urvalstester

Den 15 maj kl 16-18

Den 16 maj kl 16-18

Den 17 maj kl 16-18

Den 12 juni kl. 16-18

Den 18 juni kl. 16-18

Du kan komma att bli kallad till något av dessa datum om det är fler sökande än platser. du anmäler dig till ett av tillfällena genom att logga in i din ansökan och välja det tillfälle som passar dig under fliken "Händelser".  Det är mycket viktigt att du kommer på testerna eftersom det är poängen på dessa tester som används i rangordningen inför urval av sökande.

Ta med dig legitimation och kom i god tid till testet för att registrera dig. Registreringen öppnar 30 minuter innan testets start.  Det kan också vara bra att ta med penna och miniräknare (kalkylatorn i mobiltelefonen är inte tillåten, inte heller andra hjälpmedel tillåts).

Sen ansökan

När du gör en sen ansökan så har du chansen att få en plats på utbildningen om vi har lediga platser eller om någon tackar nej till sin plats. Den sena ansökan öppnar den 8:e maj efter att den ordinarie ansökan har stängt och ger dig en möjlighet att komma in på utbildningen till hösten.

I sen ansökan är det avgörande hur snabbt du söker. De som har sökt till den ordinarie ansökan hamnar i första urvalet och de som i den sena ansökan hamnar i det andra urvalet. Bland de sena ansökningarna gör vi inga urvalstester utan här blir du antagen beroende på om du är behörig, om det finns platser och beroende på vilken tidpunkt du har sökt. Besked om du har kommit in på utbildningen får du den 10 :e augusti.

SKICKA IN SEN ANSÖKAN 

Student ritar modell

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till utbildningen så erbjuder vi behörighetstester i ämnena:

 • Svenska
 • Engelska
 • Matematik
 • Teknik
 • Praktisk Ellära
 • Programmering

Behörighetstester görs på plats hos oss på STI och tar 1h/st. Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva boka in flera testtillfällen. Datum för tester hittar du här.

Om du vill förbereda dig för behörighetstesterna kan du välja att gå en preparandkurs hos oss. Du kan även hitta förslag på instuderingsmaterial här.

Anmäl dig till test genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till det datum du vill göra test. Om du inte hittar anmälan, kontakta oss på 08-545 835 80 eller fyll i det här formuläret så hjälper vi dig att anmäla dig manuellt.

Luciano undervisar

Preparandkurser

Saknar du något betyg? Under våren erbjuder vi preparandkurser för dig som vill söka utbildning hos oss men saknar referenser eller betyg i något ämne som krävs för att bli behörig till utbildningen. 

Webbkurs och självstudier:

Lärarledda preparandkurser:

 • Matematik 
 • Praktisk Ellära 
 • Teknik
 • Programmering (Observera att du behöver ta med dig egen dator till denna preparandkurs)

De lärarledda kurserna är 4 dagar + en dag behörighetstest (vilket i regel tar 1-3 timmar). Om du klarar testet uppfyller du behörighetskravet för den specifika kursen även om du saknar betyg i ämnet. En kursavgift på 400kr betalas för preparandkursen. Behörighetstestet är kostnadsfritt.

Anmäl dig till kursen genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till den preparandkurs du vill gå. Om du inte hittar anmälan, kontakta oss på 08-545 835 80 eller fyll i det här formuläret så hjälper vi dig att anmäla dig manuellt.(Du kommer att kunna komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till sista ansökningsdag, trots att du redan har lämnat in din ansökan)

Datum för preparandkurser

25%

lärande i arbete

16h

genomsnittlig undervisningstid per vecka

9/10

får jobb direkt efter studierna

CSN

under hela utbildningen

Gör en intresseanmälan till våra utbildningar

Intresseanmälan

STI-Ingenjör Infrastrukturprojektör BIM
STI-Ingenjör Automation
STI-Ingenjör Belysningsprojektör
STI-Ingenjör Elkonstruktör
STI-Ingenjör Järnväg (El, Signal, Tele)
Projektledare Elinstallation STI-Ingenjör Byggprojektör BIM
STI-Ingenjör Fastighet
STI-Ingenjör VVS-projektör
Fastighetstekniker
Kyl & Värmepumptekniker Mobilapputvecklare
Systemutvecklare IoT

Jag godkänner att STI använder mina uppgifter för att skicka ut nyhetsmail, information, marknadsföring och inbjudningar till event


YH-utbildningar

Hos oss hittar du tekniska YH-utbildningar som ger bra jobb. Du kan utbilda dig till ingenjör, tekniker eller projektledare. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger studiemedel via CSN.

Kurser

Hos oss kan du som yrkesverksam gå kurser, vi har bl.a. kurser inom energi- och kylteknik. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

sti logo horisontell

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter