Hybridutveckling med Flutter

Skapa appar för iOS och Android med kortare utvecklingstid genom Flutter - allt med en och samma källkod. I vår kostnadsfria vidareutbildning på distans får du verktygen för att utveckla responsiva, användarvänliga mobilapplikationer med hjälp av ramverket Flutter och programmeringsspråket Dart. Kursen går på 50% och riktar sig till dig med yrkeserfarenhet eller utbildningsbakgrund inom mjukvaruutveckling. Anmäl dig nu och ta din utvecklarkarriär till nästa nivå!

 

Dags att ta karriären till nästa nivå? Anmäl ditt intresse för STI:s YH-kurser och vidareutbildningar så informerar vi dig om när ansökan öppnar och hur du söker.

Om kursen

Kursen ger dig grundläggande kunskaper, färdigheter och kompetenser i att utveckla plattformsoberoende mobilapplikationer med hjälp av ramverket Flutter. I kursen ingår även en introduktion till programmeringsspråket Dart och plattformen Firebas. Efter kursen har du fått kunskaper för att skriva självständiga program i Dart. Du kommer också att kunna utföra installation av IDE (Integrated Development Enviroment) och färdigställa en utvecklingsmiljö för skapandet av appar med Flutter.

Du lär dig om strukturer, variabler, itering (for-loops) och rendering, vilka är grundläggande koncept för att bygga applikationer med Flutter. Du lär dig även att använda widgets, layouter och animationer för att skapa estetiska och användarvänliga användargränssnitt/UI.

En annan viktig del av kursen är Business Logic Component (BLoC), som handlar om att organisera koden i en app på ett smart och effektivt sätt. Du lär dig använda BLoC för att hantera applikationslogiken på ett sätt som är skalbart och lätthanterligt. Efter kursen kan du utveckla, testa och distribuera mobilapplikationer på olika plattformar – som mobil, desktop och web – med en gemensam kodbas.

Kursen riktar sig till dig som är yrkesverksam eller har en utbildning inom mjukvaruutveckling som vill kompetensutvecklas och lära dig utveckla plattformsoberoende mobilappar.

Läs mer om de olika delkurserna här

Snabba fakta

Stad
Distansutbildning
Utbildningstakt
50%
Längd
14 veckor (35 YH-Poäng)
Utbildningsstart
Hösten 2024
Ansökan
Ansökan öppnar i juni

Arbetsmarknad & yrkesroll

Flutter är ett mycket eftertraktat ramverk inom området apputveckling. Fördelen med Flutter är att man kan utveckla appar för både iOS och Android med samma källkod. Användningen av Flutter har ökat markant, och enligt branschen är efterfrågan på denna kompetens större än tillgången.

Under din utbildning får du en konkurrenskraftig kompetens inom en växande bransch och öppnar upp för många spännande karriärmöjligheter. Flutter används globalt och efterfrågan på den här kompetensen ökar markant, och efterfrågan är idag större än tillgången på kompetensen.

Datorrekommendationer

För Hybridutveckling med Flutter rekommenderar vi att du använder en Mac-dator. På så vis kan du utveckla för både Android och iOS plattformarna. Om du använder en PC med Windows kommer du att ha tillgång till en virtuell miljö för att skapa iOS-appar. Det är dock vår rekommendation att du använder en egen Mac-dator. Det är lämpligt att se till att du har åtminstone cirka 45 GB ledigt utrymme för programvara och arbetsrelaterade dokument.

Kursupplägg och utbildningstakt

Du har genomgångar och seminarier på distans med lektioner och genomgångar via video. Kursmaterial och genomgångar finns tillgängliga på lärplattformen under kursen. Inlämningar, redovisningar och tentamen görs digitalt via lärplattormen. Hela kursen ges på distans utan träffar. 

Hybridutveckling med Flutter ges på halvfart (50%).

 

Kursinnehåll

5 YH-poäng = 1 veckas studier

Målet med kursen är att ge kunskap och kompentens i programmeringsspråket Dart för utveckling av kod, för att utveckla en mobilapp. Målet är även att ge kunskap om den grundläggande syntaxen för Dart samt att förstå strukturer, variabler, funktioner, iterering (for-loops) samt Conditional Rendering i Dart.

Efter avslutad kurs ska de studerande ha kunskaper, färdigheter och kompetens om:

  • Den grundläggande syntaxen för Dart
  • Kunna redogöra för strukturer, variabler, funktioner, iterering (for-loops) samt Conditional Rendering i Dart
  • Självständigt kunna utveckla en mobilapp i programmeringsspråket Dart

YH-poäng: 10

Målet med kursen är att ge kunskap i ramverket Flutter och färdigheter i att anpassa en app med widgets, layouter och animationer samt kunskap i State Management (BLoCs) och arkitektur.

Målet är även att ge kompetenser i installation, IDE (Integrated Development Enviroment) samt i att färdigställa en utvecklingsmiljö för skapandet av en Flutter-app. De studerande får färdighet i att designa och skapa estetiska och användarvänliga UI samt kompetens i att utveckla, testa och distribuera mobilappar på olika plattformar så som mobil, desktop och web med gemensam kodbas. De studerande lär sig även att koppla applikationer samt manipulera data inom Firebase.

Efter avslutad kurs ska de studerande ha kunskaper om/i:

  • Kunskap om State Management (BLoCs) och arkitektur
  • Kunskap om BLoC-byggkontexten
  • Ramverket Flutter
  • Kunskap om Firebase plattform

Efter avslutad kurs ska de studerande ha färdigheter i att:

  • Kunna redogöra för strukturer, variabler, funktioner, iterering (for-loops) samt Conditional Rendering i Dart
  • Redogöra för BLoC och hur man använder BLoC-mönster för att hantera tillstånd över olika applikationer
  • Skapa, testa och felsöka BLoCs
  • Redogöra för List Operations, dvs att bearbeta samling av data

Efter avslutad kurs ska de studerande ha kompetens att:

  • Installera ramverket Flutter och IDE samt andra verktyg för utveckling
  • Färdigställa en utvecklingsmiljö för att skapa en Flutter-app
  • Anpassa en app med olika uppsättningar så som widgets, layouter och animationer
  • Designa och skapa estetiska, responsiva och användarvänliga UI
  • Testa och distribuera mobilappar som körs på både iOS och Android med gemensam kodbas
  • Utveckla och testa appar på olika plattformar
  • Skicka och ta emot data från en server till en app via API
  • Koppla applikationer samt manipulera data inom Firebase (spara, ta bort, ändra och hämta data)

YH-poäng: 25

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du;

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här
  • Minst två års eftergymnasiala heltidsstudier inom programmering.
  • ELLER Yrkeserfarenhet inom programmering eller motsvarande yrkesroll i minst ett år på heltid. Du behöver skicka in betyg och arbetsintyg för att visa att du är behörig till utbildningen. CV och/eller personligt brev är ej godkända underlag för ansökan.

Vid fler behöriga sökande än antal platser så sker urval genom ett särskilt prov.

Hur söker jag?

Du ansöker till utbildningen genom att trycka på ansök-knappen och sedan fylla i ansökan på yh-antagning.se. Du måste skicka in betyg och arbetsintyg för att visa att du är behörig till utbildningen. CV och/eller personligt brev är ej godkända underlag för ansökan.

Kostnadsfri utbildning

Kursen är kostnadsfri och du har samma rätt till studiemedel som om du går en hel yrkeshögskoleutbildning. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Andra populära YH-kurser

Ta karriären in på ett nytt spår och in i en eftertraktad yrkesroll

NÄSTA START: Hösten 2024

Samordna och arbeta med hållbara infrastrukturprojekt i BIM

NÄSTA START: Hösten 2024

Arbeta med framtidens hållbara byggnadsprojekt i BIM

NÄSTA START: Hösten 2024

Skydda information och hantera åtkomster med STI:s 3-månaders kurs i IAM.

NÄSTA START: Hösten 2024

Utveckla plattformsoberoende mobilapplikationer med Flutter och Dart. Bygg estetiska gränssnitt [...]

NÄSTA START: Hösten 2024

Utforska våra kurser inom apputveckling. Skapa dynamiska appar för iOS och Android.

NÄSTA START: Ansökan öppen - Kurser startar löpande

För elinstallatörer som vill komplettera sin kunskap inom projektledning

NÄSTA START: Ansökan öppen - Kurser startar löpande

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter