BIM-projektering Byggnad

En distanskurs på deltid för dig, inom byggbranschen, som vill öka kunskaperna inom BIM-projektering. Allt från digitala modeller till produktionsprocesser och förvaltning av information ingår i upplägget.
Alla våra YH-kurser
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
Ger dig ny kunskap och
nya möjligheter

Om kursen

BIM (building information modeling) handlar inte längre bara att skapa digitala modeller av byggprojekt med information. Området har vuxit till att omfatta administration av information under hela processen från projektering till förvaltning. Detta skapar effektiviseringar och nya möjligheter för framtidens hållbara byggande. 

 YH-kursen BIM-projektering Byggnad riktar sig till dig som redan har erfarenhet av byggbranschen och vill kompetensutveckla dig inom digital projektering. Antingen arbetar du redan med digitala ritningar och modeller men vill rikta in dig mer inom BIM-projektering. Den passar också dig som arbetar inom byggprojektering men som vill komplettera din kompetens och gå in i en BIM-orienterad yrkesroll.  

I kursen lär du dig bl.a. om BIM och VDC (virtual design and construction), och hur dessa används inom fastighetsförvaltning och andra byggnadsområden. Du får ökade kunskaper om hur BIM används för modellering, projektering och samordning. Du lär dig också om projektplanering, projektekonomi och juridiska frågor inom projekten.

Snabba fakta

Stad
Distansutbildning
Utbildningstakt
Halvfart (50%)
Längd
14 veckor (35 YH-Poäng)
Utbildningsstart
Oktober 2022
Ansökan
stänger 9 september

Arbetsmarknad & yrkesroll

Den stora och ihållande utvecklingen med digitalisering i byggbranschen kräver kompetens inom BIM-projektering och efterfrågan på denna kompetens är stor. Många företag har ett stort behov BIM-kompetens, och byggföretagens kunder efterfrågar det mer och mer. De stora fördelar som BIM innebär gör att kunskap om området kommer vara en väsentlig del av branschen i framtiden.

Kursupplägg

Du har genomgångar och seminarier på distans med lektioner och genomgångar via video. Kursmaterial och genomgångar finns tillgängliga på lärplattformen under kursen. Inlämningar, redovisningar och tentamen görs digitalt via lärplattormen. Hela kursen ges på distans utan träffar. 

För att gå kursen krävs att du har yrkeserfarenhet inom byggprojektering eller motsvarande yrkesroll i minst ett år på heltid. Du behöver ett signerat arbetsintyg som verifierar detta när du ansöker. 

 

Kursinnehåll

(5 YH-poäng = 1 veckas studier)

 

  • Introduktion och modellering - 11 p
  • BIM-samordning och granskning - 10 p
  • Förvaltning och BIM i framtiden - 3 p
  • Projektplanering och juridik - 11 p

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du;

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här
  • Yrkeserfarenhet inom byggprojektering eller motsvarande yrkesroll i minst ett års på heltid. OBS. CV och/eller personligt brev är ej godkända underlag för ansökan. Vid fler behöriga sökande än antal platser så sker urval genom ett särskilt prov.

Hur söker jag?

Du ansöker till utbildningen genom att trycka på ansök-knappen och sedan fylla i ansökan på yh-antagning.se. Du måste skicka in betyg och arbetsintyg för att visa att du är behörig till utbildningen. CV och/eller personligt brev är ej godkända underlag för ansökan.

Kostnadsfri utbildning

Kursen är kostnadsfri och du har samma rätt till studiemedel som om du går en hel yrkeshögskoleutbildning. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Ledningsgrupp & företagssamarbeten

Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetensutveckling, som tar både dig och din verksamhet framåt. I kursens ledningsgrupp samarbetar vi med följande företag:

Andra populära YH-kurser

För dig, inom samhällsbyggnad, som vill ta karriären in i framtidsområdet järnvägsprojektering.

NÄSTA START: December 2022

ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU

För dig som är yrkesverksam inom infrastruktur/anläggning och vill ta steget till att arbeta [...]

NÄSTA START: December 2022

ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU

För dig, inom byggbranschen, som vill öka kunskaperna inom BIM-projektering. Allt från digitala [...]

NÄSTA START: Oktober 2022

YH-utbildningar

Hos oss kan du gå YH-utbildningar inom teknik och IT som ger dig bra jobb. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger rätt till studiemedel via CSN.

Företagsutbildningar

Som yrkesverksam kan du gå kurser och vidareutveckla dig hos oss. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter