Så väljer du rätt utbildning på STI

Vi vet hur svårt det kan vara att välja utbildning, och det kan ibland vara svårt att förstå vad det innebär att läsa ett YH-program. Här får du tips om hur du kan tänka när du väljer utbildning, vad vi erbjuder med våra YH-program samt hur yrkeshögskolan skiljer sig från andra utbildningsformer.

1

Vad är du intresserad av?

För att du ska tycka att din utbildning är rolig och givande är det viktigt att du väljer ett ämne du är intresserad av.

2

Vad vill du arbeta med?

Fundera över vad du kan tänka dig att jobba med i framtiden och vilken utbildning som leder dig dit.

3

Läs på om våra YH-program

Se vilka av våra YH-program och YH-kurser som passar in på ditt intresseområde, och vad som leder till det yrke du kan tänka dig i framtiden.

4

Kolla samarbetsföretag!

På respektive utbildningssida kan du se vilka samarbetsföretag vi har. Undersök vad deras arbete innebär och om det finns något som passar dig.

Vad är YH?

Utbildningar som kombinerar teori med praktik

Yrkeshögskolan är en form av eftergymnasial utbildning som skiljer sig från universitet och högskolor genom att den ger dig en direkt kontakt med arbetslivet. Genom att utbildningen utformas efter branschernas behov, leder den nästan alltid till jobb efter avslutade studier. Branschen är ständigt aktiv i utbildningarna och du kommer att möta den både på föreläsningar, i projekt och på branschdagar.

Det som gör ett YH-program så speciellt är kombinationen av teori och praktik. Det innebär att du inte bara lär dig teori på en skola, utan också har möjlighet att utföra det arbete som din utbildning förbereder dig för. Detta ger dig alla verktyg som behövs för att snabbt komma in i arbete direkt efter utbildningen.

Kontakten med arbetslivet får du genom:

  • Arbetslivsrepresentanter som är involverade i utbildningen.
  • Kursledare som har erfarenhet från din kommande bransch.
  • LIA-praktik under utbildningen.

Läs mer på yrkeshögskolans hemsida

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter