Järnvägsprojektering

En distanskurs på deltid för dig, inom samhällsbyggnad, som vill ta karriären in i framtidsområdet järnvägsprojektering . Här lär du dig allt från organisation och digitala programvaror till juridiken inom branschen. Nyhet: läs på 25%- eller 50%-takt.
Alla våra YH-kurser
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
Läs på halvfart (50%) eller
kvartsfart (25%)

Om kursen

Järnvägen står inför många kommande utmaningar trots att det storsatsas på området. Kapaciteten på det svenska järnvägsnätet måste växa för både passagerare och frakt. Sveriges spårbundna infrastrukturlösningar ställer samtidigt höga krav på minskade utsläpp och hållbarhet. EU arbetar även på en gemensam standard som underlättar trafik i Europa och bidrar till minskade utsläpp.  

YH-kursen Järnvägsprojektering riktar sig till dig som vill få de rätta kunskaperna för att kunna ta steget och arbeta inom järnvägsprojektering. Du behöver ha dokumenterad erfarenhet samhällsbyggnad, antingen genom yrkeserfarenhet eller utbildning. 

Järnvägsprojektering är uppbyggd kring tre delkurser. I Allmän järnvägsteknik får du en bred översyn av hur transport- och järnvägssektorn är organiserad, finansierad och fungerar idag. Du får också lära dig om kapacitet och om hur digitaliseringen påverkar branschen. I delkursen CAD-teknik lär du dig projektera och dokumentera i CAD och andra programvaror som används av branschen idag. Slutligen läser du Entreprenadjuridik där du bland annat lär sig om avtalsrätt, upphandlingsförfarande, olika typer av avtal och mycket mer. 

Snabba fakta

Stad
Distansutbildning
Utbildningstakt
Halvfart (50%) & Kvartsfart (25%)
Längd
18/36 veckor (45 YH-Poäng)
Utbildningsstart
December 2022
Ansökan
stänger 1 november

Arbetsmarknad & yrkesroll

De enorma satsningar på järnvägen som sker i Sverige gör att efterfrågan på Järnvägsprojektörer är mycket stor. Stora pensionsavgångar gör att den erfarenhets om redan finns behöver förstärkas. Fram till 2025 behöver över 1100 personer med denna kompetens anställas.  

Kursupplägg

Du har genomgångar och seminarier på distans med lektioner och genomgångar via video. Kursmaterial och genomgångar finns tillgängliga på lärplattformen under kursen. Inlämningar, redovisningar och tentamen görs digitalt via lärplattormen. Hela kursen ges på distans utan träffar. 

För att gå kursen krävs minst två års eftergymnasiala heltidsstudier inom ett relevant område för samhällsbyggnadssektorn. Exempel på områden kan vara VVS, Fastighet, Elkraft El, Infrastruktur eller Bygg. ELLER 1 års yrkeserfarenhet på ingenjörsnivå inom ett relevant område för samhällsbyggnadssektorn.

 

Vilken utbildningstakt passar dig? 

Nyhet! I höst kan du läsa Järnvägsprojektering både på halvfart (50%) och kvartsfart (25%). Du väljer själv innan kursstart vilken utbildningstakt du vill gå. Du kan dock inte ändra utbildningstakt när kursen startat.

Kursinnehåll

(5 YH-poäng = 1 veckas studier)

  • Allmän järnvägsteknik - 15p
  • CAD-teknik - 20 p
  • Entreprenadjuridik - 10p

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du;

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här
  • Matematik 2/B med lägst betyg E/G
  • Minst två års eftergymnasiala heltidsstudier inom ett relevant område för samhällsbyggnadssektorn. Exempel på områden kan vara VVS, Fastighet, Elkraft El, Infrastruktur eller Bygg. ELLER 1 års yrkeserfarenhet på ingenjörsnivå inom ett relevant område för samhällsbyggnadssektorn.

Vid fler behöriga sökande än antal platser så sker urval genom ett särskilt prov.

Hur söker jag?

Du ansöker till utbildningen genom att trycka på ansök-knappen och sedan fylla i ansökan på yh-antagning.se. Du måste skicka in betyg och/eller intyg för att visa att du är behörig till utbildningen.

Kostnadsfri utbildning

Kursen är kostnadsfri och du har samma rätt till studiemedel som om du går en hel yrkeshögskoleutbildning. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Andra populära YH-kurser

För dig, inom samhällsbyggnad, som vill ta karriären in i framtidsområdet järnvägsprojektering.

NÄSTA START: December 2022

För dig som är yrkesverksam inom infrastruktur/anläggning och vill ta steget till att arbeta [...]

NÄSTA START: December 2022

För dig, inom byggbranschen, som vill öka kunskaperna inom BIM-projektering. Allt från digitala [...]

NÄSTA START: Oktober 2022

Upptäck framtidens uppkopplade samhälle

NÄSTA START: Ansökan öppen - Kurser startar löpande

För utbildade elinstallatörer som vill komplettera sin kunskap inom projektledning

NÄSTA START: Ansökan öppen - Kurser startar löpande

YH-utbildningar

Hos oss kan du gå YH-utbildningar inom teknik och IT som ger dig bra jobb. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger rätt till studiemedel via CSN.

Företagsutbildningar

Som yrkesverksam kan du gå kurser och vidareutveckla dig hos oss. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter