Från STI till Sweco – Andreas bygger framtidens järnväg

KARRIÄREN EFTER STI

Andreas Eriksson är en del av Swecos järnvägsteam, där han varje dag ansvarar för tekniska lösningar som påverkar samhällets infrastruktur.

Hej Andreas! Du är teleprojektör på Sweco, vad innebär det?

Det innebär i korthet att jag tar fram alla de handlingar som krävs för att de som utför det fysiska arbetet vet vad de ska göra. Exempelvis olika ritningar, beskrivningar samt listor. Arbetet innebär även mycket möten och samordning med andra tekniker.

Idag är det STI:are här och hälsar på. Vad ska de göra? 

Precis! De läser Järnvägsprojektör och är här för att lyssna på föreläsningar angående radio, BIM och besiktningar av teleinstallationer. Och såklart träffa tidigare STI:are som idag arbetar i vår grupp här på Sweco.

Vad var det som lockade dig till järnvägsbranschen? 

Jag jobbade inom bygg och anläggning tidigare och tänkte gå en utbildning på STI mer riktat mot just det området. Men jag fick höra om programmet Järnvägsprojektör. Så jag läste på om branschen och insåg att det verkade vara en spännande och utmanande miljö med bra framtidsutsikter. Och jag har inte ångrat mig sen dess.

Hur var studietiden på STI?

Jag upplevde den som väldigt positiv, bra kurskamrater och föreläsare med erfarenhet.

Hur tog du steget från studier till Sweco?

Jag hade båda mina LIA-perioder på Sweco. Under den andra fick jag chansen att komma in och jobba aktivt i ett projekt och fick då också erbjudande om anställning från samma dag som LIA:n tog slut.

Vilka av kunskaperna som du fick på STI har du mest nytta av i ditt jobb? 

Jag skulle säga att det är den breda bas av kunskap inom de olika järnvägsteknikerna jag fick under utbildningen.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

Mina kollegor och variationen. Jag arbetar idag med allt från uppdragsledning, projektering till byggplatsuppföljning ute på plats. Så dagarna kan skilja sig mycket åt.

Är det viktigt att företag samarbetar med utbildare för att hitta rätt kompetens? 

Just nu är vi tre tidigare STI-studenter i vår grupp på Sweco, och det ser liknande ut i andra järnvägsteam också. Många av oss har kommit in i branschen tack vare LIA, och jag tror att det även framöver kommer vara ett superviktigt sätt för företag att hitta rätt kompetens.

Hur ser du på järnvägsbranschens framtid?

Framtiden ser lovande ut med tanke på både hållbarhet, effektivitet och innovation. Det som ligger närmast är införande av ERTMS (ett nytt europeiskt signalsystem som standardiserar säkerheten i järnvägstrafiken) och även höghastighetsbanor. Båda dessa innebär nya krav och förutsättningar både för de som projekterar och arbetar fysiskt med det.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att utbilda sig inom järnvägsprojektering? 

Kör! Jag visste själv inte exakt vad jobbet eller branschen innebar från början – och det tror jag gäller många. Men det finns så mycket att lära, göra och utvecklas inom! Det handlar bara om att våga och göra sitt bästa – då är jag övertygad om att alla kan hitta sitt område inom järnvägen.

Vad skulle du ge för råd till ditt yngre jag när du skulle välja utbildning? 

Att jag skulle vågat hoppa på någonting tidigare. Som sagt tror jag att om man bara vågar och kör på så kommer det något bra ur det.

Text: Daniel Svenberg