Potentialutjämning och avancerad ellära

Kursen för dig som har en utbildning eller bakgrund inom ellära och som med en kortare utbildning kan kompetensutvecklas för att arbeta med elsäkerhet på en högre nivå.
Alla våra YH-kurser
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
Ökar din kunskap inom
området

Om kursen

Den här elsäkerhetsutbildningen på distans och halvfart riktar sig främst till elkonstruktörer och eltekniker, som vill lära sig om hur yttre spänningar och transienter kan orsaka farliga och störande potentialskillnader och hur detta går att åtgärda. För att läsa kursen krävs relevant yrkeserfarenhet eller en högskoleingenjörsexamen eller motsvarande inom yrkeshögskolan.

Utbildningen går bland annat igenom fel i matande högspänningsnät, PEN-ledaravbrott i distributionsnätet, potentialutjämning i byggnader och åskskydd. Starten är i början av oktober och går på halvfart på distans fram till årsskiftet.

I utbildningen får du kunskap om hur brister i potentialutjämningssystem påverkar vår säkerhet och elmiljö, och potentialutjämningens betydelse i en elanläggning. Du lär dig bedöma behov och nivåer av potentialutjämningssystem och hur en elanläggning kan skyddas mot överspänningar och hur personsäkerhet kan stärkas genom skyddsutjämning.

Snabba fakta

Stad
Distansutbildning
Utbildningstakt
Halvfart 50%
Längd
25 YH-Poäng
Utbildningsstart
Oktober 2020
Ansökan
Ansökan stängd

Arbetsmarknad & yrkesroll

Efter utbildningen har du kompetens att projektera potentialutjämningssystem, samt kunna bedöma och råda kring en elanläggnings behov av skyddsutjämning och överspänningsskydd och även förstå hur skyddsutjämning kan påverka elanläggningen negativt.

Utbildningen bidrar till att elbranschen får fler yrkesverksamma med nischad kompetens inom området. De studerande bygger på sin befintliga tekniska kompetens med kunskap inom ett område där det råder stor efterfrågan på medarbetare. Detta innebär stora fördelar både för individen som läser hos oss men också för branschen.

Skyddsutjämning inom elkonstruktion är främst för att skydda sig mot beröringsspänningar i yttre nät och är ett krav i elinstallationsreglerna. Potentialutjämning sträcker sig från skyddsutjämning på grund av personlig säkerhet till åtgärder för elektromagnetisk kompatibilitet och åskskydd för att skydda apparatur och känslig teknisk utrustning.

Kursinnehåll

(5 YH-poäng = 1 veckas studier)

                                  • Avancerad ellära och elanläggning - 15 p
                                  • Potentialutjämning - 5p
                                  • Åsksskyddssystem - 5p

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du;

 • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här
 • Matematik 2/B med lägst betyg E/G
 • Högskoleingenjörsexamen eller motsvarande inom Yh ELLER ett års relevant yrkeserfarenhet (på heltid) på ingenjörsnivå.

Vid fler behöriga sökande än antal platser så sker urval genom ett särskilt prov.

Hur söker jag?

Du ansöker till utbildningen genom att trycka på ansök-knappen och sedan fylla i ansökan på yh-antagning.se. Du måste skicka in betyg och/eller intyg för att visa att du är behörig till utbildningen.

Kostnadsfri utbildning

Kursen är kostnadsfri och du har samma rätt till studiemedel som om du går en hel yrkeshögskoleutbildning. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Andra populära YH-kurser

För dig som idag arbetar som utvecklare, devops, databasadministratörer eller liknande.

NÄSTA START: Oktober 2020

ANSÖKAN STÄNGD

För dig inom branschen som vill få kompetens att arbeta inom järnvägsprojektering.

NÄSTA START: Oktober 2020

ANSÖKAN STÄNGD

För yrkesverksamma inom fastighet och drift som vill utveckla sina färdigheter för att [...]

NÄSTA START: Oktober 2020

ANSÖKAN STÄNGD

För dig med en utbildning eller bakgrund inom ellära och som med en kortare utbildning kan [...]

NÄSTA START: Oktober 2020

ANSÖKAN STÄNGD

För utvecklare som vill utöka sina kunskaper inom molntjänster, microservices och continuous [...]

NÄSTA START: Oktober 2020

ANSÖKAN STÄNGD

För dig som är i byggbranschen som vill öka kunskaperna inom 3D-ritningar och [...]

NÄSTA START: Oktober 2020

ANSÖKAN STÄNGD

YH-utbildningar

Hos oss kan du gå YH-utbildningar inom teknik och IT som ger dig bra jobb. Utbildningarna är mellan 1 och 2 år och är gratis för den studerande samt ger rätt till studiemedel via CSN.

Företagsutbildningar

Som yrkesverksam kan du gå kurser och vidareutveckla dig hos oss. Vi specialanpassar även kurser inom teknikområdet till företag och organisationer. Kontakta oss om du vill ha mer information.

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter