Att starta eget – Hur svårt kan det va?

Under hela yrkeslivet har Ulrika Bohlin arbetat som konsult i olika företag. Med erfarenhet av att jobba som konsultchef, säljare och projektledare på både större och mindre konsultbolag valde Ulrika för ett år sedan att satsa på sig själv och starta eget företag. Nu delar hon med sig av sin resa för att inspirera fler att våga ta  steget.

Ulrika Bohlin Consulting AB har sitt huvudfokus på projektledning inom industrin och Ulrika arbetar som konsult på olika typer av projekt. Möjligheten att välja sina egna uppdrag och få jobba med det hon själv tycker är kul var det som fick Ulrika att ta steget och starta eget. 

"Just nu har jag ett riktigt roligt uppdrag på Scania där jag arbetar som assisterande projektledare i ett utvecklingsprojekt som är det största i sitt slag de senaste 20 åren. Min roll kretsar mycket kring att samordna och jämka ihop olika intressen och skapa framdrift i frågor som berör ett brett spektrum av intressenter. Ett annat roligt uppdrag var att sköta den ekonomiska delen av projektuppföljningen i ett stort anläggningsprojekt som en av mina tidigare arbetsgivare arbetade med." 

Vid sidan av att jobba med projektledning i industriprojekt föreläser Ulrika också om ledarskap, håller i ölprovningar, bloggar om öl och vin samt arrangerar MC-resor. Hon har med andra ord valt att ha en bred verksamhetsbeskrivning och kan syssla med det hon tycker är roligt. 

Friheten i att driva eget

När Ulrika började fundera på att starta sitt eget företag var det flera olika aspekter som lockade. En viktig del var den frihet som kommer med att driva eget.

"Jag vill kunna styra min egen tid och själv prioritera vad som är viktigt och att kunna välja vilka uppdrag jag vill ta och vad jag vill med företaget. Det finns en frihet i att vara sin egen arbetsgivare. Jag måste fortfarande arbeta för att dra in pengar för att kunna betala ut min lön, men jag känner mig ändå friare än innan när jag var anställd." 

Den ekonomiska aspekten med att starta eget var också en drivkraft för Ulrika som gjorde att hon vågade ta steget och satsa på sig själv.

"Hela mitt yrkesliv har jag arbetat som konsult och då vet man för det mesta vilket arvode man har och kan ganska lätt räkna ut hur mycket av det som går till lön och arbetsgivaravgifter. Resten tillfaller ju någon annan. För mig blev det väldigt tydligt att det enda jag äger är min tid och att jag större delen av månaden arbetade med att dra in pengar till någon annan. I samma veva insåg jag att förutsättningarna för mig att starta eget just då var väldigt bra".

Att Våga ta steget

Att ta steget från att vara anställd till att driva eget kan många gånger kännas svårt eller lite läskigt. Ulrika menar att hon har haft stor nytta av sina tidigare erfarenheter och kunskaper men framförallt en dos av "Hur svårt kan det va?". Nu vill hon dela med sig av hur hon har fått det att funka och vilka trösklar man kan stöta på. Under en inspirationsföreläsning på STI den 20 november kl. 18.00 kommer hon att dela med sig av sina erfarenheter.

"Föreläsningen kommer att handla om min väg till eget bolag, vilken hjälp jag har tagit och hur det fungerar när man är sin egen. Jag har haft mitt bolag i ganska precis ett år så mycket runt uppstarten är fortfarande väldigt färskt. Så är du nyfiken och vill veta mer, kanske funderar du på att dra igång din egen låda en dag så kom och lyssna! Du får gärna ställa frågor och jag kommer göra allt jag kan för att svara på dem."

ANMÄL DIG TILL FÖRELÄSNINGEN