

Designa och programmera smarta, användarvänliga appar till både iPhone och Android.
NÄSTA START: September 2021
ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU!
Francisco som driver företaget Gaddr tillsammans med sitt team sitter även med i ledningsgruppen för utbildningen Apputveckling på STI. Han beskriver en bransch som är bred, där det finns ett högt behöv av riktig kompetens.
Vad är det roligaste med ditt yrke?
Jag älskar problemlösning, innovation och att helt enkelt hjälpa andra leva bättre liv. Min roll handlar mycket om att se till att rätt saker händer.
Dels för kunder, användare, partners, intressenter men också mitt team. Området är enormt brett och inte bara handlar om kod, utan system, beteendevetenskap, neurovetenskap, psykologi och en lång rad moduler som gemensamt skapar ett helhetssystem.
Det är denna förening och universella sammanhang jag drivs av att förstå.
Varför är det viktigt för dig att engagera dig i STI:s utbildning till Mobilapputvecklare?
Den tid man lägger i studenter är sådant som märks av i techsamhället och näringslivet i morgon.
För mig är det en investering i framtidens potentiella techtalanger. Utbildning i sig är en viktig initierare för förändring. Det är inte allt, men det är ett viktigt startblock för många.
Vad kan man att få jobba med efter utbildningen?
Främst utveckla och underhålla mobila applikationer.
Det innebär dels att sätta upp miljöer ifrån grunden efter specifikation, men även att själv kunna speca- och förstå vad ett mobilt system behöver för funktionalitet och arkitektur.
Detta gäller både rena native-miljöer såväl som hybridutveckling.
Mycket arbete tillsammans med andra typer av personer som designers, kundanalytiker och dataspecialister.
Det handlar ofta mycket om att förstå andra delar runt omkring själva applikationen för att nå framgång i sin programvara. Vissa behöver arbeta med en bred pensel, andra med små detaljpenslar, vissa både-och eller till och med i samband med verktyg som ännu inte finns.
Alla måste inte vara allt, men man ska våga ibland om det genuint känns rätt.
Hur ser arbetsmarknaden ut just nu?
Det finns visserligen hög konkurrens bland juniora utvecklare, men samtidigt ett skyhögt behov av riktig kompetens. Ju mer specialiserad du är på den senaste tekniken, desto mer står du ut från mängden.
Det är därför extra viktigt att ha bra teknisk grund att stå på, både akademisk såväl som självlärd. Kom ihåg, alla måste inte bli kodare.
Ett väldigt vasst helhetsfokus, genuint egenintresse och en vilja att ta till sig, inse brister och förbättringsområden kommer man långt på.
Det finns även bra möjligheter för distansarbete, så tänk på att världen inte slutar i Sverige. Svenska utvecklare är ganska populära utomlands.
Har du något exempel på spännande utveckling som sker i branschen just nu eller något roligt projekt som du arbetar med?
Maskininlärning med automatisering inom samtliga industrier samt distribuerade system, såsom blockchainteknik och IOT. Det är väl egentligen att det inte är så mycket ”nytt” utan snarare sådant man länge vetat kommer att ske som nu faktiskt börjar hända.
För Gaddrs del är det mycket maskininlärning och en av våra större kunder arbetar mycket med digital annonsering inom bland annat social och native.
Vem tycker du bör söka utbildningen?
Du som är ganska grön inom kod, har testat en del innan och helt enkelt vill in i tech-värden men ha en stabil grund.
Eller du som redan har en bakgrund som utvecklare i desktopmiljö och vill se till att ha kompetens även i mobila miljöer och system.
Utvärdera vad du faktiskt vill. Då kommer du prestera bättre och trivas med ditt framtida yrke mer. En person som lägger kvällar och helger på att programmera kommer ha en stor fördel igenom hela programmet (och därefter). Det finns flera olika spår att välja när det gäller programmering och utveckling, men för det mobila fokuset är det här en riktigt bra start.