

Bli ingenjör och jobba med infrastruktur och digitalisering. Arbeta med digitala modeller för [...]
NÄSTA START: September 2021
ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU!
Berätta lite om dig själv – har du någon fråga som du brinner extra mycket för?
Det jag brinner för är digitaliseringen inom bygg- och anläggningsbranschen. Det är en spännande utveckling och att arbeta digitalt medför många fördelar. Detta gäller både i projektering och produktion, men framförallt i förvaltningen av en byggnad eller anläggning. För att vi ska kunna dra full nytta av de digitala verktyg som finns måste kravställning och informationshantering i projekt utvecklas vilket sker just nu. Jag är med i ett projekt för BSAB 2.0 som kommer i vår. Detta är en uppdatering av klassifikationssystemet som används för all bygg- och fastighetsverksamhet. Nu knyts det samman med BIM för att skapa en obruten informationskedja genom hela byggprocessen.
Vilka ser du som de största trenderna inom din sektor just nu?
Den största trenden, eller kanske snarare den största utvecklingen som sker just nu är digitaliseringen. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar inte bara om tekniken i sig utan snarare sättet att arbeta och hantera information. Vi ser att det nu kommer allt mer krav från stora aktörer, som t.ex. Trafikverket och de statliga byggherrarna på att införa BIM som arbetssätt. Det sätter fart på att jobba med BIM och inom 2-4 år tror jag att det arbetssättet kommer att vara normen.
Vilka utmaningar och möjligheter du tror att företag i branschen står inför?
Tidigare har det setts som något av en risk att jobba med BIM men nu har jag hört företag som istället ser det som en risk att inte ha BIM i sina upphandlingar. Man måste arbeta digitalt för att fortsätta vara konkurrenskraftig. Självklart finns det utmaningar för företag att klara av att övergå till det här arbetssättet. Kunskapen är inte tillräckligt stor och det finns en otydlighet i kravställningen. Men möjligheterna är många. Det går att skapa effektivare processer och minska kostnader, man kan även minska miljöpåverkan, informationen blir mer lättillgänglig och har potential till en längre livslängd, och såklart mycket mer.