
Sven utbildades själv på Chalmers och har sedan arbetat som baningenjör i många år. Han har även undervisat en hel del inom järnvägsområdet.
Efter mångårig erfarenhet av järnvägsbranschen har Sven stor kunskap i området och dess historia. Han berättar att under den tiden som SJ skötte allt som hade med järnvägen att göra så handlade det om internutbildningar.
”Ingen förutom SJ ansågs kunna någonting som hade med järnvägen att göra så de hade mycket internutbildningar. Som ingenjör som gillar att prata så fick man gärna undervisa.”
Numera är det som bekant inte längre SJ som håller i alla spakar utan branschen uppdelad mellan många olika aktörer. Sven säger att Trafikverket idag i huvudsak agerar samhällsplanerare och inköpare av kompetens. Eftersom de upphandlar kompetensen tycker Sven att den tekniska professionen hamnar i skuggan.
YH ger specialistkompetens
Sven anser att YH-utbildningar passar utmärkt för att utbilda ingenjörer på mellannivå som förstår tekniken och kan arbeta med projektering eller i arbetsledande positioner. Men det är fortfarande väldigt viktigt att man ser till helheten.
”Det är viktigt att man kan förstå helheten även som specialiserad. Man måste kunna se vilka konsekvenser ens arbete får för andra aktörer”.
För att förmedla sin kunskap till de studerande lägger Sven upp sin undervisning i tre olika block. Först talar han om järnvägens grundläggande egenskaper såsom energi, säkerhet och systemets funktioner. I det andra blocket handlar det om spårets geometriska form och mer detaljer kring t.ex. hur rälsen dras, kurvor och hastighetsproblematik. De studerande får då räkna på exempel för att förstå vilken påverkan dessa detaljer har. I det tredje blocket handlar det om konsekvenser av det sammanhållna systemet, vilket innebär trafikplanering, trafikledning, säkerhetsfrågor, tidtabeller och punktlighet.
Att kunna se helheten
Sven trycker på vikten av att se helheten och han har starka åsikter om splittringen i branschen. Han anser att det lätt kan uppstå problem eftersom de olika aktörerna har skilda och begränsade områden och missar den stora bilden.
”Järnvägen kan liknas vid en maskin som är utdragen i landskapet där alla delar är beroende av varandra. Problem kan lätt uppstå eftersom allt hänger ihop så det gäller att kunna förstå sambanden”.
Idag har järnvägen stora kvalitetsproblem. Enligt Sven skulle en del problem kunna undvikas genom att alla aktörer får en bättre förståelse för helheten genom olika styrformer och incitament. Man skulle då undvika en intern kamp med vinnare och förlorare och istället samarbeta mot ett gemensamt mål.
Sven anser också att det är olyckligt att väg- och järnvägsinfrastruktur är samorganiserade under ett gemensamt trafikverk eftersom områdena har så stora skillnader. För att läsa mer om Svens åsikter i den frågan kan du läsa den debattartikel som Sven och Gunnar Hallert (som även är kursledare för utbildningen) skrev i Svenska Dagbladet: ”Trafikverket bör ta över tillsynen”.