

Bli ingenjör och jobba med infrastruktur och digitalisering. Arbeta med digitala modeller för [...]
NÄSTA START: September 2021
ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU!
Byggvärlden intervjuade Lise-Lott Larsson Kolessar, Hållbarhetsansvarig på White Arkitekter och ledamot i STIs styrelse. De ville veta vad hon tyckte om utbildningar inom fastighet och hur arbetsmarknaden ser ut efter utbildningen.
När man arbetar med energieffektivisering arbetar man ofta i projekt som rör om- och nybyggnation men även med förvaltning och man bidrar även med en helhetssyn på hur projektering görs på ett energieffektivt sätt. Det är branschen själv som efterfrågat och skräddarsytt utbildningen för att säkra rekryteringsbehovet.
Arbetsmarknaden skriker efter rätt kompetens
Enligt Lise-Lott är det ett detektivarbete – både att energieffektivisera byggnader och att hitta kompetent personal inom området. En av dagens stora utmaningar är att uppnå de uppsatta klimatmålen samtidigt som vi står inför en stor bostadsbrist och ett stort renoveringsbehov av bland annat miljonprogrammet.
”Det går att göra väldigt mycket för att spara energi i fastigheter, men det är svårt att hitta kompetent personal” säger Lise-Lott.
En bransch i utveckling
40 procent av all energianvändning står bygg- och fastighetsbranschen för. Det går att göra väldigt mycket i fastigheter och nu börjar det hända saker eftersom det finns stora pengar att spara på sista raden. Alla vinner på att jobba med energifrågor. Men eftersom det krävs helhetssyn och tekniken är komplicerad med olika styrsystem etc krävs det att vi kompetensutvecklar personal, säger hon.
”Att jobba med energieffektiva byggnader är jättespännande. Det ingår många roliga arbetsuppgifter. Lika viktigt som det är att behärska teknik, it och ekonomi är det att man kan ta människor, hitta lösningar och se till helheten, hur allt hänger ihop. Det här är ett framtidsyrke” säger Lise-Lott Larsson Kolessar.
För att säkerställa att kunskapen som man får under utbildningen är relevant och uppdaterad så kommer kursledare på STI direkt från branschen. En annan viktig källa till kunskap är att de studerande får lära sig yrket i verkligheten, därför består en fjärdedel av undervisningen av praktik ute på arbetsplatser.