
Den absolut största utmaningen som energibranschen upplever i dag är det stora rekryteringsbehovet. Det är många som går i pension samtidigt som ny teknik utvecklas.
Bristen på arbetskraft gör att energiföretag ofta rekryterar från varandra och lönerna för utbildad arbetskraft har stigit. Det finns därmed stora möjligheter att göra karriär om man är redo för den resan.
Samtidigt som bristen på arbetskraft präglar branschen så sker det en väldigt spännande utveckling. Tekniken förbättras hela tiden men Max ser en fara i att utan tillväxt av duktiga medarbetare så kan utvecklingen av ny teknik komma att stanna av. Han tycker därför att det är väldigt viktigt att öka intresset för energiproduktion.
”År 2020 ska vi helt bort från olja och därför testas det just nu många olika nya bränslekällor och ny teknik för att framställa energi.”
En bransch med många möjligheter
Om man är intresserad av teknik, är motiverad och har lite driv så kan man välja mellan många olika arbetsplatser menar Max. Dessutom kan man vara en del av att skapa framtidens teknik för hållbar energiproduktion. De stora teknikutvecklingarna innebär att yrkena inom drift har förändrats en hel del.
”Att jobba med drift är inte så skitigt jobb längre med olja på händerna och skiftnyckeln i bakfickan. Moderna anläggningar är byggda för att undvika en olämplig arbetsmiljö och anläggningarna hålls efter på ett helt annat sätt nu för tiden. Anläggningarna styrs med hjälp av datorer och kontrollpaneler så en stor del av arbetet handlar om att styra och följa upp systemen via IT-systemen.”
Som driftingenjör jobbar man strategiskt och träffar ofta kunder och entreprenörer. Man genomför även rapportering, ansvarar för att de tekniska specifikationerna efterföljs, och jobbar med förbättringsåtgärder för att optimera driften.
”Att göra förbättringar genomsyrar yrket och det är ett väldigt stimulerande jobb.”
I arbetet som drifttekniker ansvarar man sin tur för att se till att det tekniska fungerar. Man ansvarar ofta för en eller flera anläggningar. Det kan vara ett stort ansvar eftersom ett stopp på en anläggning kan kosta flera miljoner.
”Jobbet innehåller mycket variation och man får vara med om väldigt mycket. Man får mycket självständigt ansvar som drifttekniker.”
Både positiva och negativa sidor
Självklart finns det även negativa sidor med arbetet och i just dessa yrken kan en negativ sida vara att det ibland förekommer skiftarbete.
”Men skiftgång kan ju vara både positivt och negativt. När man jobbar i skift jobbar man ju färre timmar och lönen är oftast bra. Det beror på vad man föredrar.”
På VEGA Energi har man dock ingen skiftgång utan har istället löst det genom att ha beredskap. Det innebär att man kan arbeta med fjärrstyrda lösningar för att kontrollera och styra driften på många av anläggningarna hemifrån eller från kontoret. Det är ytterligare ett exempel på en av de många tekniska utvecklingarna i området.
Företagen i energibranschen jobbar mycket för att tillväxten i branschen ska öka för att täcka det stora rekryteringsbehovet. Max förhoppning är att det kommer nya ambitiösa talanger som kan fortsätta utveckla framtidens teknik.
VEGA Energi jobbar med utveckling och effektivisering av energisystem.
Max Jansson och Ronny Axelsson grundade VEGA Energi år 1993 och idag har företaget 40 anställda. Tillsammans förser de energiföretag, fastighetsägare och industrier med professionell kompetens inom produktionsdrift, underhåll och utveckling av energisystem. De har även verksamhet inom fastighetsteknik.