

Utbildningen för dig med tidigare yrkeserfarenhet från elinstallation och som vill gå vidare i [...]
NÄSTA START: September 2021
ANSÖKAN ÖPPEN - ANSÖK NU!
Tidningen Elinstallatören intervjuade Anders Englund, delägare på Incoord och medlem i ledningsgruppen för STIs utbildningar till Projektledare Elinstallation samt STI-Ingenjör Elkonstruktör. Här kan du läsa ett utdrag från artikeln.
När det gäller installatörer med allmän behörighet, längre erfarenhet och eller eftergymnasial utbildning säger Ulf Pettersson på EIO till tidningen Elinstallatören att det råder stor brist. Det finns relativt få utbildningar inom Yrkeshögskolan på elteknikområdet. En av dem är STI, Stockholms tekniska institut, som uppger att av de som gick deras elteknikutbildningar fick 94 procent av projektledarna och 95 procent av ingenjörerna jobb efter examen 2014.
Löneläget har gjort att elteknikbranschen haft svårt att locka civilingenjörer. Samtidigt finns en efterfrågan på ingenjörskompetens, främst i konsultföretagen. När det fyraåriga tekniska gymnasiet försvann uppstod ett kompetensglapp på arbetsmarknaden och det har drivit fram en stor efterfrågan på nya “mellaningenjörer”.
Föredelen med en yrkesutbildning
Anders Englund är själv gymnasieingenjör och delägare på Incoord, ett konsultföretag inom installation som framförallt arbetar med stora komplexa projekt inom laboratorier, sjukhus och högskolebyggnader. Han är med i ledningsgrupperna för de båda eltekniska utbildningarna på Stockholms tekniska institut och han berättar att yrkeshögskolan skiljer sig från de tidigare fyraåriga tekniska gymnasielinjerna i två viktiga avseenden:
”Det ena är att yrkeshögskolan är tätt kopplad till branschen, som har mycket att säga till om när det gäller innehåll och utformning. Men det finns också en annan betydande skillnad”
Detta konstaterar Anders Englund och förklarar vidare:
”Förutom att vi i konsultföretagen är med och ger input till skolan så erbjuder vi också praktikplatser. Det är väldigt viktigt för att vi ska få känna på eleverna och se att de fungerar. Jag har anställt väldigt många människor som gått på STI, just för att man har sett var de går för.”
SAKNAR fler samarbetsföretag för LIA
Anders Englund efterlyser fler företag som engagerar sig och tar in praktikanter från STI. Han tror att företagen själva har mycket att vinna på det.
”Tidvis har det varit svårt att få tillräckligt många företag att ställa upp med praktikplatser. De personer som kommer ut från utbildningen blir väldigt efterfrågade i branschen så det här är en fantastisk möjlighet för företagen att få lära känna dem tidigt och se vad de går för” poängterar Anders Englund.