STI-Ingenjör Elkonstruktör

Utbildningen passar dig som är intresserad av teknik och har läst el tidigare. Du får en spännande utbildning och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna.

Stockholm
400 YH-poäng (2 år)
Utbildningen startar
5 september 2016
Ansökan
Höstens ansökan är stängd men du kan göra en intresseanmälan till utbildningen.

Yrkesroll

Som elkonstruktör möter du en god arbetsmarknad och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter examen.

Efter två års studier och examen kan du jobba som Elkonstruktör. Du jobbar då exempelvis på ett teknikkonsultföretag och dina uppgifter kan där vara att

 • Genomföra energiberäkningar med hjälp av olika programvaror
 • Upprätta handlingar och ritningar
 • Projektera kostnadseffektiva och energieffektiva elinstallationer

Som elkonstruktör arbetar du mycket med olika programvaror såsom CAD för att bidra med underlag för det som kommer att ske senare i projekten. Du är alltså med och skapar konstruktionerna från allra första början.

Elbranschen står inför stora utmaningar med en ökad efterfrågan och ökade investeringar från energibolagen. Personal med kompetens inom energi och hållbarhet efterfrågas allt mer. 

Gör en intresseanmälan

 

Vad gör en elkonstruktör?

Elkonstruktör

Vad gör en elkonstruktör?

Elkonstruktörer skapa du ritningar över den elektronik som finns i byggnader. Det gäller all typ av elektronik, från belysning och elinstallationer till nätverk och säkerhetssystem etc.

Konstruktioner krävs i alla typer av byggnader och miljöer där elsystem finns. Du kan alltså arbeta med både stora och små projekt där du projekterar elkonstruktioner och tekniklösningar.

Läs om lön och arbetsmarknad här.
Ladda ner vårat infoblad om utbildningen här (pdf)

För att läsa mer om möjliga framtida arbetsplatser kan du klicka på loggorna till våra samarbetsföretag längre ner på sidan.

Uttalanden

Utbildningen

Under utbildningen får du lära dig att konstruera och projektera elanläggningar.

Du lär dig att planera, konstruera och bereda projektering. Du får kunskap i att göra tekniska ritningar eller scheman i AutoCAD samt integrera styrning av belysningsstyrningar, värme, ventilation och multimedia i smarta lösningar. 

I utbildningen lär du dig att beräkna och analysera elanläggningar för både tekniska och ekonomiska faktorer. Med utbildningen får du också den teoretiska kompetensen för Allmän behörighet (ABL) enligt Elsäkerhetsverkets behörighetsföreskrifter ELSÄK-FS 2013:1. 

För att få mer information om vad du lär dig på utbildningen kan du läsa sammanfattningar av tidigare studerandes examensarbeten. Klicka här.

Gör en intresseanmälan

Jobba och plugga samtidigt?

 • Utbildningen är på heltid och har schemalagd undervisning 2-3 dagar per vecka.  
 • LIA-kurserna (Lärande i Arbete) utförs under sammanlagt 22 veckor och sker heltid ute på en arbetsplats och anpassas efter företagets egna arbetstider.
 • Utöver detta planerar du själv dina studier.

Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna.

Du får möta föreläsare direkt från branschen, studera självständigt samt genomföra praktiska övningar. Under 22 veckor deltar du i projekt ute på en arbetsplats och får sätta dig in i Elkonstruktörens dagliga arbete.

 

Samarbetsföretag

I utbildningen samarbetar vi med ett antal företag och organisationer. Samarbetet kan ske i form av gästföreläsningar, studiebesök och LIA-plats. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:

Kursinnehåll

Behörighet och antagning

 • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här.
 • Gymnasieexamen från El- och energiprogrammet eller motsvarande.
 • Slutbetyg från motsvarande från gymnasieskolan eller gymnasial vuxenutbildning med lägst godkänt (G) i kurserna:
  • Matematik B (Enligt GY2011 Matematik 2)
  • Svenska A (Enligt GY2011 Svenska 1)
  • Engelska A (Enligt GY2011 Engelska 5)

eller motsvarande kunskaper.

Urval sker genom särskilt prov som alla sökande genomför samt poäng på arbetslivserfarenhet. Läs mer om ansökan och urval här.

Är du inte behörig?

Om du  saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även preparandkurser och webbkurser i vissa ämnen.

Läs mer om behörighet och ansökan samt se datum för tester och preparandkurser här.

Terminstider

2016-09-05 – 2017-01-20 (20 veckor, 100 YH poäng)
2017-01-23 – 2017-06-09 (20 veckor, 100 YH-poäng)
2017-09-04 – 2018-01-19 (20 veckor, 100 YH-poäng)
2018-01-22 – 2018-06-08 (20 veckor, 100 YH-poäng)