Projektledare Elkraft

Utbildningen för dig som vill nästa steg i karriären! Du ska ha erfarenheter som tekniker inom elkraft eller som elektriker inom låg- eller högspänning. Du får lära dig att bereda och leda projekt inom elkraft med fokus både på både teknik, planering, ekonomi och ledarskap.

Stockholm
235 Yh-poäng (1 år)
Distansutbildning
Distansutbildning som sker webbaserat med ca 7 fysiska träffar under utbildningstiden
Utbildningen startar
September 2018
Ansökan öppnar
Februari 2018

Yrkesroll

Som beredare eller projektledare inom elkraft har du ett mycket viktigt och spännande uppdrag.

Inom ditt yrke arbetar du dagligen med det viktiga uppdraget att säkerställa Sveriges energiförsörjning. Du är ansvarig för helheten i elkraftsprojekt, från kravställning till leverans. Dina arbetsuppgifter kan bl.a. vara att:

 • Leda och planera projekt inom elkraftområdet.
 • Analysera projektering av elkraftsanläggningar.
 • Fatta ekonomiska och tekniska beslut.
 • Utveckla långsiktiga och lönsamma relationer med beställare och samarbetspartners.

Du kan som projektledare få möjligheten att ansvara för projekt i stora såväl som småskaliga produktionsanläggningar. I ditt arbete driver du dina projekt från start till mål. Du har kontakt med entreprenörer, deltar i uppstartsmöten, är kravställande, följer upp och granskar anspråk. Du är även med och gör slutbesiktning och sammanställer dokumentering när projektet är klart.

Din arbetsplats kan vara exempelvis teknikkonsultföretag eller energiföretag. Klicka på loggorna till våra samarbetsföretag för att läsa mer om dessa arbetsplatser.

Projektledare Elkraft

Att arbeta med elkraft

Elkraftnäten som förser samhället, inklusive hushåll och industrier, med elektricitet måste underhållas och byggas ut så att tillräckligt mycket energi kan levereras till kunderna. Arbetsmarknaden för projektledare elkraft är god. Företagen behöver nyanställa och många går i pension.

Läs mer om elkraft här.
Läs mer om lön och arbetsmarknad här.
Ladda hem information om utbildningen här (pdf).

Uttalanden

Utbildningen

Detta är för dig som har erfarenhet av el och elkraft och är redo att ta nästa steg i karriären. Under utbildningen får du utveckla din kompetens i att planera, utveckla och leda projekt inom elkraft. 

Vi samarbetar med ledande företag i branschen så att du får den kunskap som gör att du kan ta steget till ett bra jobb direkt efter utbildningen. Du lär dig att leda projekt inom elkraft samt planera, bereda och samordna handlingar till projekteringsuppdrag.

Du lär dig om elkraftens roll för infrastrukturen och hur du utformar effektiva och moderna anläggningar. Du får fördjupade kunskaper i nätplanering och EBR- elbyggnadsrationalisering (branschens system för projektering, beredning och utförande av eldistributionsnät).

Utbildningen ger dig kompetens för projektering inom elkraft. Du lär dig att arbeta i CAD-program för att göra elritningar och scheman utifrån förfrågnings- och ritningsunderlag.

Elkraft

Distansutbildning med sammankomster

 • Utbildningen är heltid på distans med ca. sju sammankomster.
 • Sammankomsterna är 2-3 dagar vid varje tillfälle och under sammankomsterna får du lärarledd undervisning av föreläsare från branschen, vi gör även studiebesök.
 • Distanskurserna gör du via webben på vår digitala lärplattform. 
 • Du kan självklart välja att sitt i STI:s lokaler och studera om du så önskar.
 • LIA-kurserna (Lärande i Arbete) utförs under sammanlagt 12 veckor och sker heltid ute på en arbetsplats och anpassas efter företagets arbetstider.

Samverkan företag

I utbildningen samarbetar vi med ett antal företag och organisationer. Samarbetet kan ske i form av gästföreläsningar, studiebesök och LIA-plats. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:

Kursinnehåll

Behörighet och antagning

För vara behörig till utbildningen krävs:

 • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan. Läs mer här.
 • Dokumenterad arbetslivserfarenhet som elektriker inom låg- eller högspänning eller som tekniker inom elkraft, heltid i tre år.
 • Slutbetyg från motsvarande från gymnasieskolan eller gymnasial vuxenutbildning med lägst betyg E (eller betyg G) i kurserna:
  • Praktisk ellära (eller Ellära A samt Växelström trefas A) eller motsvarande teknisk kompetens/erfarenhet.
  • Matematik lägst nivå 2a, b eller c (eller Matematik B)
  • Svenska lägst nivå 1 (eller Svenska A)
  • Engelska lägst nivå 5 (eller Engelska A)

Eller

 • Motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Urval sker genom särskilt prov.

Har du inte behörighet?

Om du  saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även preparandkurser och webbkurser i vissa ämnen.

Du hittar mer information om behörighet och ansökan samt se datum för tester och preparandkurser här:

Terminstider

Hösttermin 2017: 2017-09-25 – 2018-02-18
(v 39-7, 21 veckor, 105 YH poäng)

 

Vårtermin 2018: 2018-02-19 – 2018-08-19
(v 8-33, 26 veckor, 130 YH poäng)