Ansök till YH-utbildning

Kul att du vill söka utbildning hos oss! Skicka in din ansökan genom att ladda upp dina betyg och intyg i ansökningswebben. Sen ansökan är nu öppen så skicka in direkt för att öka dina möjligheter att få en plats. Om vi får lediga platser kan du bli antagen på sen ansökan. Längre ner på denna sida hittar du även information om våra preparandkurser och behörighetstester.

Till ansökningssidan

Ansök här!

Tack!

Din intresseanmälan är mottagen och en bekräftelse kommer att skickas till din mail.

Ansökan & urval

Hur söker jag YH-utbildning och hur går urvalet till?

1. Du skickar in ansökan.
Skicka in din ansökan till oss senast den 8 maj. När du ansöker laddar du upp betyg, intyg och referenser och skickar in. Tänk på att om du saknar ett betyg kan du ladda upp arbetsintyg och andra referenser för att visa din kompetens.

2. Vi gör behörighetsbedömning
Vi går igenom din ansökan för att göra en behörighetsbedömning. Om det är något som saknas meddelar vi dig att du behöver komplettera. Om du saknat betyg i något ämne kan du göra behörighetstest i det ämne du saknar. Klarar du testet blir du behörig för den specifika kursen testet rör. Läs mer om behörighetstester.

3. Du gör urvalstest
Du kan komma att bli kallad till ett urvalstest på STI om det är många som har sökt och är behöriga till utbildningen. Det är mycket viktigt att du kommer på testet eftersom det är poängen från testet som används för rangordning och avgör vilka som blir antagna. Om du inte gör testet får du alltså noll poäng i urvalet och hamnar längst ner i listan.
Urvalstestet består av två delar, ett diagnostiskt test (svenska, engelska och logik/matematik) och ett gruppsamtal. 

Läs mer om urvalstesterna här

 

4. Vi skickar antagningsbesked & Du svarar på beskedet 
Innan midsommar kommer du att få ditt antagningsbesked eller reservplatsbesked från oss. Du måste svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats. Sista dagen att svara på beskedet är den 7 juli.

5. Du kallas till upprop 
När du har svarat på antagningsbeskedet kommer du inom kort att få en kallelse till uppstarten. Om du inte kan närvara under uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar oss snarast eftersom du annars riskerar att förlora din plats.

 

 

Sen ansökan är öppen

Sista ansökningsdag har nu passerat men du kan skicka in en sen ansökan till oss. Om det finns lediga platser eller om någon tackar nej till sin plats så kan du bli antagen på sen ansökan.

I en sen ansökan hamnar du i en annan urvalsgrupp och kommer inte ha möjlighet att göra urvalstester. I den urvalsgruppen tilldelas eventuella platser till behöriga sökande beroende på när man har sökt.

Skicka in direkt för att öka dina möjligheter att få en plats! 

Preparandkurser & behörighetstester

Preparandkurser

Saknar du något betyg? Under våren erbjuder vi preparandkurser för dig som vill söka utbildning hos oss men saknar referenser eller betyg i något ämne som krävs för att bli behörig till utbildningen. 

Webbkurs och självstudier:

 • Webbkurs i matematik (tillfälligt stängd, du som börjar en utbildning hos oss till hösten får tillgång till kursen via ditt inlogg till vår lärplattform)
 • För att förbereda dig för testet och preparandkursen i Praktisk Ellära kan du låna boken Ellära av Karl O Persson.
 • För att förbereda dig för testet och preparandkursen i Teknik kan du låna boken Teknik 1 av Johnny Frid.
 • För att förbereda dig för test i Svenska eller Engelska kan du kolla exempel på gamla nationella prov på gymnasienivå i engelska och svenska.

Lärarledda preparandkurser:

 • Matematik v. 17
  Mån-tors kl.16.00-19.00
  (behörighetstest 29 apr kl.13.00-15.00)
 • Praktisk ellära v. 18
  Tis-tors kl.15.00-20.00
  (behörighetstest 8 maj kl.15.00-20.00)
 • Teknik v. 19
  Mån-tors kl.16.00-20.00
  (behörighetstest 16, 17 eller 18 maj kl 16.00-18.00)

De lärarledda kurserna är 4 dagar + en dag behörighetstest (vilket i regel tar 1-3 timmar). Om du klarar testet uppfyller du behörighetskravet för den specifika kursen även om du saknar betyg i ämnet. En kursavgift på 400kr betalas vid kursstart (endast kortbetalning). Behörighetstestet är kostnadsfritt.

Anmäl dig till kursen genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till den preparandkurs du vill gå. (Du kan komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till 9/6 även fast du har skickat in ansökan.)

Till ansökan 

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till utbildningen så erbjuder vi behörighetstester i ämnena

 • Svenska (Sv) 
 • Engelska (En) 
 • Matematik (Ma)
 • Teknik (Tk) 
 • Praktisk ellära (El)

Behörighetstester görs på plats hos oss på STI och tar 1h/st. Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva boka in flera testtillfällen. Datum för kommande tester:


Lördag den 6/5 kl.13.00-15.00: Ma, Tk, Sv, En, El
Måndag den 8/5 kl. 15.00-20.00: El
Tisdag den 16/5 kl.16.00-18.00: Ma, Tk, Sv, En, El
Onsdag den 17/5 kl.16.00-18.00: Ma, Tk, Sv, En, El
Torsdag den 18/5 kl.16.00-18.00: Ma, Tk, Sv, En, El

Anmäl dig till test genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till det datum du vill göra test. (Du kan komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till 9/6 även fast du har skickat in ansökan.)

Hör gärna av dig till elin.kvarnstrom@sti.se om du har frågor.