Vägen till en karriär som elkonstruktör

 För två år sedan satte sig Tim Portnoff i skolbänken för att utbilda sig till STI-Ingenjör Elkonstruktör. Nu har han klarat sin examen och tagit steget ut i arbetslivet. Direkt efter utbildningen började han jobba elkonstruktör på Ramböll. Där fick han anställning efter sin LIA-praktik och han är mycket nöjd med sitt nya yrke.

"Jag trivs verkligen bra!"

Förra veckan besökte Tim STI för att dela med sig av sina erfarenheter till den nya klassen med blivande elkonstruktörer. Under ett LIA-seminarium berättade han att det han tyckte var bäst med LIA var inblicken i hur arbetslivet kommer att se ut efter utbildningen.

"Det bästa med LIA är att man får en bra bild av sitt framtida yrke. Under LIA-praktiken kan det vara lite olika uppgifter på olika arbetsplatser och olika perioder. Ibland får man jobba i testprojekt och ibland vara med och hjälpa till i verkliga projekt".

Tim pratar vidare om hur en vanlig arbetsvecka ser ut när man jobbar som elkonstruktör. Han berättar att han oftast jobbar från kontoret men ibland gör han också platsbesök. Man jobbar mot externa uppdragsgivare så det gäller att kunna anpassa sig efter olika uppdrag. Innan utbildningen på STI jobbade Tim som elektriker och han ser stora skillnader mellan yrkena.

"Att jobba som elkonstruktör skiljer sig väldigt mycket från att vara elektriker. En stor skillnad är att det är större variation i arbetsuppgifterna och att det är en bättre arbetsmiljö. Det kan vara väldigt olika uppgifter beroende på vilket projekt man jobbar med. Sedan händer det ibland att man får hoppa in och hjälpa till lite med vissa uppgifter på andras projekt när det behövs. Det är kul med variationen!"