Hållbart sammhällsbyggande i praktiken

Marcus Landström läser till STI-Ingenjör inom Energieffektiva Byggnader och gör just nu sin första LIA (Lärande i Arbete). Under ett antal veckor får han delta i arbetet på Energiavdelningen på PQR i Sickla.

Lärande i Arbete (LIA) är en viktig del i utbildningen där man får chansen att omsätta de teoretiska kunskaperna till praktisk handling ute på en arbetsplats. Marcus Landström som läser till STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader valde att söka sig till konsultföretaget PQR för sin första LIA-period.

PQR jobbar med projektledning, vvs, energi och ljusdesign, egentligen allt som rör byggbranschen. Marcus sökte sig till företaget eftersom de har en uttalad målsättning om att vara en föregångare för hållbart samhällsbyggande. Vi ställde några frågor om hur Marcus första veckor på LIA:n har varit.

Vad har du fått göra på din LIA hittills?

Allt möjligt! Jag började med att simulera ett flerbostadshus med ca 30 lägenheter i programmet IDA-ICE. PQR har redan gjort simuleringar på byggnaden så jag har ett ”facit” att jämföra med. Det är ett projekt som jag fortfarande håller på med, det utvecklas med mig kan man säga.

Simulering i IDA-ICE

Det tog ungefär en vecka att bygga upp modellen och göra simuleringarna så att de blev bra. Men jag fortsätter och försöker att testa alla funktioner i simuleringsprogrammet. Efter det har jag bland annat kollat på olika möjligheter att sänka energiförbrukningen med till exempel bergvärme och solceller. Huset håller redan på att byggas så mina beräkningar kommer inte användas, men jag lär mig programmet.

Jag försöker också följa med ut när det görs platsbesök. Jag har varit med vid inventeringar inför Energideklarationer och inspektioner och uppmätning av ventilationsaggregat och -kanaler för ombyggnad. Dessutom har jag testat att rita lite ventilation och rör i CAD och simulera i programmet VIP Energy. I konsultbranschen kan man få en hel del annorlunda problem att lösa vilket är spännande.

Motsvarar LIA:n dina förväntningar?

Än så länge har jag inte varit ”ute på fältet” så mycket som jag trodde och skulle vilja. Ibland har de som jobbar för mycket att göra men det gäller att inte ta det personligt och ha tålamod, de måste ju få göra sitt jobb. Jag trodde nog lite naivt att det bara var att gå dit och göra saker. Så är det ju inte i praktiken utan jag får ibland hitta på eget att göra, ibland får jag mer att göra än jag klarar av och sådär. Precis sånt som man behöver uppleva på praktiken helt enkelt.

På många sätt har det varit mycket roligare än jag hoppades på. Jag var lite orolig att det bara skulle vara IDA-simuleringar hela praktiken, och så har det verkligen inte varit.

Har studierna i skolbänken förberett dig för din LIA?

Det är en hel del beräkningar och matte. Så är det bara. Jag har nog använt allt jag har lärt mig i skolan men jag har ju ett års studier kvar innan jag är färdig. Därför önskar jag ibland att jag redan hade läst några av kurserna som jag vet kommer till hösten. Samtidigt skulle jag inte vilja vara utan några av kurserna jag läst. Man kan inte få allt på en gång.

Det jag verkligen kan säga är att jag är glad att jag varit så noga med att gå på alla lektioner. Eftersom att många lärare i vanliga fall jobbar som konsulter i byggbranschen får man många små tips och berättelser som man inte kan läsa om i böckerna – det har varit ovärderligt.

 

Marcus Landström - Energieffektiva Byggnader

Marcus Landström läser utbildningen STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader. Under sin första LIA är han på företaget PQR och får bl.a. jobba med energisimuleringar. 

 energieffektivisering

 

STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader (2 år)

Utbildningen passar dig som vill vara med och bygga en hållbar framtid med hjälp av spännande teknik. Du lär dig att göra energiberäkningar och analyser i programvaror såsom CAD,  IDA ICE och BIM.