Intervju med Joydeep Dey i tidningen Försprång

Tidningen Försprång intervjuade Joydeep Dey som läser till STI-Ingenjör Energieffektiva byggnader. Joydeep tycker att det är väldigt positivt att han i sin utbildning får en spetskompetens som gör honom mer attraktiv på arbetsmarknaden.

På Stockholms Tekniska Institut kan du välja att läsa till ingenjör med inriktning mot energieffektiva byggnader - något som är absolut nödvändigt i dagens samhälle. Joydeep Dey är 28 år gammal och har valt att plugga just det, STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader.

- Jag åker runt en hel del bland gymnasium och föreläser om min utbildning. Jag älskar att inspirera och informera om hur man kan jobba med energianvändning och hållbarhet inom ombyggnad och nybyggnation av fastigheter. 

På STI har man en nära kontakt med sina lärare, vilket Joydeep ser som positivt. Skolan är trivsam, gemenskapen stor och trots att alla har olika inriktningar så känner man varandra. Det som är extra bra är att föreläsarna är verksamma inom branschen, vilket gör att eleverna får en relevant utbildning som är ”up-to-date”.

- Jag tycker att det känns mer givande än att plugga på en vanlig högskola. Vi får en annan möjlighet att påverka vår skolgång, en spetskompetens som gör oss mer attraktiva på arbetsmarknaden!

Under den två år långa utbildningen så har man LIA, lärande i arbete, under tre perioder. LIA - nyckelordet av en utbildning på STI och något som Joydeep tycker är bra. 

- Min första praktik gjorde jag på ett arkitekt- och byggkonsult företag på Södermalm i Stockholm, vilket var en väldigt bra plats att börja på. Jag fick se hela processen med alla steg och det var otroligt givande att se hur lång tid allting verkligen tar! Det är ett sånt arbete innan ett bygge tar fart, det förstår man inte riktigt när man sitter i skolbänken.

Att jobba med energieffektiva byggnader betyder att huset ska vara så energieffektivt som möjligt, vilket nordiska byggbolag i stort sätt är väldigt bra på. 

- Trots det så finns det en teori som säger att om vi lyckas lösa alla problem med läckage i hus från tex. dörrar, sprickor och fönster så skulle vi kunna stänga ner Sveriges kärnkraftverk och det säger väldigt mycket. 

Det är även en av anledningarna till att Joydeep senare i livet vill jobba med energieffektivitet på ett politiskt plan. Att vara med och reglera standardvärdena för vad som ska vara okej och inte, allt för att vi ska kunna leva i ett så hållbart samhälle som möjligt.

- Vill du något i livet så se till att du uppnår det, STI kan vara ett väldigt bra steg i rätt riktning, en filosofisk tanke bara, avslutar Joydeep.

Läs intervjun i original här: www.forsprang.nu

Joydeep, STI-Ingenjör Lågenergibyggnad

Läs mer om utbildningen

Läs mer om utbildningen STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader och ta steget till en hållbar karriär du också.

Ingenjör 2 år