Intervju med Jens Andersson

Jens utbildar sig till ingenjör inom järnväg. Han har tidigare arbetat inom järnvägsbranschen och ville ta nästa steg i karriären. Han valde då att utbilda sig på STI och är nu snart klar med den 2-åriga utbildningen. Jens känner sig säker på sina framtidsutsikter eftersom det investeras mycket inom branschen.

Jens läser sitt till STI-Ingenjör med inriktning mot järnväg. Han har endast några få kurser kvar innan han tar sin ingenjörsexamen och tar steget tillbaka ut på arbetsmarknaden igen. Jens har nämligen arbetat inom järnvägsbranschen tidigare men sökte till utbildningen för att kände att han vill ta nästa steg.

YH-utbildning är ett bra sätt för yrkesverksamma att kompetensutveckla sig för att fortsätta sin karriär inom branschen med en nischad utbildning i bagaget. Jens är nöjd med utbildningen och är glad att ha valt att läsa på STI. Framförallt så tycker han att lärarna är väldigt duktiga.

”Lärarna kommer från arbetslivet och kan fruktansvärt mycket” säger Jens.

En annan positiv del är att utbildningen ges i mindre klasser, menar Jens. Det gör att man har chansen att bygga upp ett bra nätverk. Man knyter kontakter redan på utbildningen, det gäller både de i klassen och de på andra program men även med personer inom branschen.

Utbildningen innehåller mycket kontakt med företag eftersom föreläsarna kommer direkt från branschen och alla studenter har också flera LIA-perioder (Lärande i arbete) där man får vara ute på en arbetsplats.

”Praktiken är jättebra. Det är bra att komma ut i branschen direkt och man får mer självförtroende i sitt jobb. Det är också bra att testa olika arbetsplatser för att prova på, både för att man själv kan testa yrkesrollen och för att företaget får se hur man jobbar” säger Jens.

Jens gör nu sin LIA på Sweco, ett ledande företag i branschen. Till sommaren kommer han att ta sin examen och han är inte orolig över framtiden. Det satsas mycket på järnväg och det finns ett behov av att anställa utbildad personal med spetskompetens vilket gör att framtiden ser ljus ut för Jens.

Jens Andersson, STI-Ingenjör Järnväg

Jens Andersson, STI-Ingenjör inom Järnväg

Läs mer om utbildningen

Läs mer om utbildningen STI-Ingenjör Signal & Kontaktlednings-projektör.

Ingenjör 2 år