Fjärrvärmetidningen skriver om Hamid

Första steget till en hållbar karriär i energibranschen

Närmare 8 000 nya medarbetare med energi- och elkraftskompetens behövs fram till 2018. En väg att komma in i branschen är via Stockholms Tekniska Institut, som har en tvåårig ingenjörsutbildning inom drift, kraft och värme. Hamid Moradpur är en av dem som går utbildningen och han blev erbjuden jobb ett helt år innan examen.

Det var genom en liten tidningsannons som Hamid Moradpur fick upp ögonen för utbildning. Då jobbade han med tillverkning av generatorer på Würt. Han var dock intresserad av att lära sig mer om hur det funkar när man genererar energi och tyckte därför att den praktiska ingenjörsutbildningen borde passa honom.  

"Det var ett svårt beslut att lämna jobbet för utbildningen, men jag ville utveckla mig. Jag ville inte jobba på golvet längre utan lyfta mig på arbetsmarknaden." säger Hamid Moradpur.

Hamid Moradpur fick ett tydligt kvitto på att han hade fattat ett riktigt beslut när han valde att vidareutbilda sig. Han fick nämligen jobb efter sin första praktik, ett helt år innan examen. Detta genom sin arbetsplatspraktik. I utbildningen ingår fler LIA-perioder, det vill säga Lärande i arbete, där studenterna får vara ute på en arbetsplats och prova arbetet i praktiken. Det är viktig del eftersom studenterna därigenom får den kompetens som krävs för att direkt kunna ta steget till ett bra jobb.

"Jag gjorde min första LIA på E.ON och kände att jag ville jobba där, så jag lämnade in en ansökan och visade mitt intresse." berättar Hamid Moradpur.

Han fick jobbet som drifttekniker hos E.ON i Stockholm och har det senaste året jobbat vid sidan av utbildningen. Till sommaren tar han sin examen och kan titulera sig STI-Ingenjör. Hans förhoppning är att inom en snar framtid avancera till driftingenjör på E.ON.

"Det känns bra att ta examen. Jag jobbar hårt med examensarbetet nu och har blivit klar med alla kurser. Det har varit ganska tufft att jobba samtidigt. Jag känner mig stolt" avslutar Hamid Moradpur.

 

Reportaget publicerades ursprungligen i Fjärrvärmetidningen.

undefined

Hamid är blivande ingenjör.

 

Utbildningen STI-Ingenjör Drift-Kraft-Värme är en avgiftsfri utbildning på två år. Det ingår mycket praktik och nära samarbete med branschen.

driftingenjör